Zöldbe borult Európa

Az előző napi vegyes, túlnyomórészt veszteséges zárásból nyereségbe fordult csütörtökön az európai tőzsdék többsége - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2018. március 15. csütörtök, 10:43
Fotó: Reuters

Délelőtt tíz órakor a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,35 százalék nyereséget mutatott, a Stoxx 600 index 0,22 százalékkal emelkedett, az euróövezeti Euro Stoxx50 index 0,49 százalékkal erősödött.

Londonban 0,25 százalék emelkedést ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,75 százalékkal erősödött, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,48 százalék volt az indexnyereség, Madridban viszont 0,10 százalékkal gyengült a tőzsdeindex.

Csütörtökön vállalati eredményekre figyeltek leginkább a befektetők, ennek köszönhetően a biztosítási ágazat papírjai érték el a legjobb eredményeket. A Generali éves működési eredmény rekordot ért el, osztalékát megemelte, részvénye ennek köszönhetően másfél százalékkal erősödött. A Munich Re megemelte idei éves eredmény előrejelzését, részvénye több mint egy százalék nyereséget ért el.

Ellenkező irányban mozdult a Lufthansa részvénye, miután a légitársaság az üzemanyagköltségek növekedésére hivatkozva csökkentette idei eredmény előrejelzését. A részvény másfél százalékkal gyengült. Hasonlóképpen a H&M is veszített részvényének árfolyamából, négy százalékot, mivel első negyedévi eredménye elmaradt a piaci várakozásoktól.

Az olajár kismértékben csökkent csütörtökön. A Brent nyersolaj ára 0,22 százalékkal hordónként 64,75 dollárra, a WTI nyersolajé 0,07 százalékkal 60,92 dollárra csökkent. Az olajár az amerikai olajtermelés folyamatos emelkedésének és a globális gazdasági fellendülés miatt javuló keresleti kilátások egymást kioltó hatása következtében ingadozik.

Az OPEC szerdán a világ olajkeresletének napi 1,62 millió hordós növekedését jelezte előre, a szervezethez nem tartozó olajtermelő országoknak viszont napi 1,66 millió hordóval fog emelkedni a termelése ugyanezen idő alatt. Az amerikai olajtermelés viszont 2016 közepétől már csaknem negyedével növekedett és napi 10 millió hordó felett már meghaladja a szaúdi olajtermelést és előreláthatólag még az idén Oroszországot is kiüti a lista éléről napi 11 millió hordó feletti termeléssel.

Az euró árfolyama alig változott csütörtökön, kora délelőtt jegyzése 0,04 százalékkal állt gyengébben 1,2362 dolláron. Az arany ára 0,20 százalékkal unciánként 1322,90 dollárra csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK