Válságban van a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés

Már egy tucatnyi magyar termény exportja szűnt meg, de akkora a visszaesés, hogy olyan híres hazai termesztésű zöldségek és gyümölcsök kivitele is visszaesik, mint a dinnye vagy a paprika. Nem alkalmazkodik az ország a megváltozott piaci igényekhez, de egyre nagyobb gondot okoz a klímaváltozás és a munkaerőhiány is.
Szabó Dániel, 2019. március 11. hétfő, 11:03
Fotó: Getty Images

Az utóbbi 20 évben jó néhány zöldségféle kiszállítása szűnt meg, és továbbiak exportja "haldoklik". Ezt akár a piaci igények, a klíma változásával, gazdasági okokkal is magyarázhatjuk, a legnagyobb gond azonban az, hogy ezeket a termékeket nem tudtuk másokkal helyettesíteni, mutatott rá Majtényi Bernát, a Garten Kft. ügyvezető igazgatója az V. Zsendülés kertészeti konferencián - írja a Magyar Mezőgazdaság a tudósításában.

A portál felsorolja, hogy milyen termények exportja szűnt meg: a vörös-, fokhagyma, negyedelt pritaminpaprika, málna, egres, fekete-, piros- és fehér ribiszke, szamóca van egyelőre a veszteséglistán, de hamarosan újabbak kerülhetnek fel rá. Veszélyeztetett a magyar paprika és a görögdinnye is.

Előbbinél a problémát az okozza, hogy az utóbbi 2 évtizedben évről évre csökken a szabadföldi paprikatermesztés itthon. Ennek csak egy-egy melléktényezője a klímaváltozás és a munkaerőhiány, sokkal nagyobb baj, hogy a fehér paprika kárára emelkedett a kápia típus részesedése. Viszont megváltoztak a fogyasztói igények és a boltokban már három-négyszer annyiféle kapható a zöldségből, csak a magyar gazdák nem tudtak, nem alkalmazkodtak ehhez és hiány van az egyéb fajtákból, így nem elégítik ki a keresletet.

A görögdinnye esetében ennél is rosszabb a helyzet: a 2000-es évek elején a világ öt legtöbb dinnyét exportáló országa közt volt Magyarország, azóta viszont folyamatos a visszaesés, csakhogy a spanyol és az olasz termelés robbanásszerűen tudott nőni. A gondot a szakértők szerint az okozza, hogy nem újítottak a gazdák a termelésben. A riválisok növekedéséhez az is kellett, hogy a piaci igényeket felmérjék és kiszolgálják, annak megfelelő fajták, típusok termesztésével, valamint márkaépítéssel.

Az olaszok vagy a spanyolok versenyelőnye csak részben adódik az éghajlatból, termésmennyiségből, ezekben az országokban jóval nagyobb a termelők kereskedőkkel, termelői szervezetekkel szembeni bizalma - erősítette meg Kálmán András, a DélKerTÉSZ külkereskedelmi vezetője a portál szerint.

Itthon emellett gond az is, hogy a kisebb gazdaságok nehezebben alkalmazkodnak a piaci igényekhez. Valamint hiányoznak a termesztőket összefogó, technológiában is segítő, piaci információkkal ellátó nagykereskedők. Valamint Majtényi Bernát szerint olyan támogatási formák bevezetésére is szükség lenne, amelyek a kötelező szabványokhoz kapcsolódó szolgáltatások (vízvizsgálata, növényvédőszer-maradék ellenőrzése, tanúsítások) elvégeztetését könnyítenék. Miközben az exportszűkülést azzal is magyarázta Racskó Anna, az Apimex Budapest Kft. ügyvezetője, hogy a külföldi szállításnál a mennyiségnél és a minőségnél ma már fontosabba a szigorú szermaradék-köveletmények. Hovatovább: a szomszédos országok önellátásra rendelkeztek be, vagyis sorra szűnnek meg a magyar termények piacai, így marad a belföldi kereslet kielégítése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.03.12 18:25

@zana:
Szalmonellával fertőzött tojást nem lehet forgalmazni. Én a tojásokat általában nem mosom meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.03.11 22:30

@zana:
"Mi a fene baj van az adalékokkal?"

Hát more, nálad már semmi...
Legalább most már tudom mitől lettél retardált...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.11 21:08

@Panzerkraftwagen_Drei:
Neked fogalmad sincsen a higiéniáról. Igen viccesnek tartod a tojások fertőtlenítését, a tudatlanok ostobaságával még röhögsz is ezen, pedig kötelező, ha nem hipóval akkor valami mással a héját.
Gondolom akkora koszban élsz, hogy már immunis lettél a Salmonellára....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.11 20:33

@zana: "Csak olyan konzervet veszek amelyben van tartósítószer."

Tudjuk, meg azt is hogy hipóval mosod a tojásokat amit megeszel. Azért lettél leszázalékolt, fogyatékkal élő rokkantnyugger. Kövesse a tanácsaidat, aki így akar járni.

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.11 20:25

@Panzerkraftwagen_Drei:
Mi a fene baj van az adalékokkal? Ezek ellenőrzött anyagok egészségre ártalmatlanok, tartósabbá, színesebbé, ízletesebbé teszik ételeinket. Ősi adalék a só meg az összes fűszer.
Csak olyan konzervet veszek amelyben van tartósítószer. Az ok egyszerű, ha tartósító szer nélküli lekvárt veszel és nem eszed meg azonnal a maradék már három nap múlva a zöld penészes., de ez csak a felszín, az már csak a penészgomba "virága".
A génmódosítás még nem okozott betegséget, de a penésztől meghalhatsz illetve a toxinjaitól!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html