Veszélyben az idei zöldség- és gyümölcstermés

Korszerű technológiával, fajtaválasztással és bőséges öntözéssel is csak nehezen tudnak védekezni a zöldség- és növénytermesztők a nagy meleg ellen, hogy megakadályozzák a minőségromlást - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI-vel.
Domokos Erika, 2018. augusztus 3. péntek, 16:45
Fotó: Napi.hu

A 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet a zöldségek közül a zöldborsóra, a salátafélékre, és egyes káposztafélékre jelenti a legnagyobb veszélyt.

A paprikánál a 30-35 fok feletti tartós nappali és 20 fok feletti éjszakai hőmérséklet nemcsak a termés mennyiségére, hanem a minőségére is hatással lehet, így több görbe paprika jelenhet meg a piacon. Hajtatott paprikát az országban évente 1500-1600 hektáron termesztenek fóliában, ahonnan 170-180 ezer tonnás termésre számítanak, emellett a termesztők 600-650 hektárról 21-23 ezer tonna szabadföldön termesztett paprikát takaríthatnak be - közölte Ledó Ferenc.

Becslések szerint hajtatott paradicsomból az idén 360-370 hektáron 120-125 ezer tonna teremhet. Fő fajtatípus a fürtös, de egyre többen termelnek koktélparadicsomot is. A számítások szerint szabadföldön termesztett paradicsomból mintegy 1800 hektárról 125-130 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők az idén, azonban a mennyiség függ az időjárás alakulásától - tette hozzá a terméktanács elnöke.

Szárazság idején a zöldségtermő terület 70-75 százalékán öntözéssel pótolható a hiányzó víz. Igaz, az öntözőberendezések mintegy fele régi és elavult, ezért a hatékonyság növelése érdekében szükség lenne a cseréjükre. Új öntözőrendszer kialakítása hektáronként 2-3 millió forintba kerül, míg a korszerűsítés öntözőtípustól függően 0,5-3 millió forintba. A gazdák 70-75 százaléka öntöz szabadföldi zöldségeket, míg gyümölcsöket a termesztők 20-25 százaléka.

A terméktanács honlapján közzétett legfrissebb kínálati árak szerint a Budapesti Nagybani Piacon a paprika kilogrammonként 290-330 forint között van, a paradicsom 250-275 között. A gyümölcsök közül a szilva ára kilogrammonként 150-250 forint között mozog, a szeder 900-1250, míg a nyári alma kilogrammonként 220-280 forintba, a nyári körte 400-450 forintba kerül - írta az MTI.

A most érő gyümölcsök közül a hőségre legérzékenyebb a szeder, a legkevésbé a csonthéjasokat veszélyezteti, így az őszibarackot, mandulát, kajszit. Ha a hőség vízhiánnyal párosul, a termésmérettel is gondok lehetnek, ez még a jövő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolhatja. (Intő jelek - figyeljen, ha hőségben vásárol! - ezt a cikket olvasta?)

A fagy is betett idén

Ledó Ferenc emlékeztetett arra, hogy az idén a szélsőséges időjárás több gyümölcsre kedvezőtlenül hatott. A márciusi fagy súlyos károkat okozott például a kajszibaracktermésben, amely a korábbi években 30-35 ezer tonna volt, az idén pedig a 10 ezer tonnát sem éri el. A jelentős fagykárok miatt a tavalyi termés 55-60 százaléka várható az őszibarackból, a cseresznyetermést minőségi romlás érte.

Dióból átlagtermés várható az idén, míg szilvából rekordközeli, mintegy 65 ezer tonnát becsülnek a gazdák, és az átlagosnál több, 35-40 ezer tonna körte is teremhet. Emellett 750-800 ezer tonna alma várható, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb mennyisége - tette hozzá Ledó Ferenc.

A márciusi fagyokat leszámítva az időjárás nem okozott olyan károkat, hogy amiatt magasabb zöldség- és gyümölcsárakkal kelljen számolni. A hőség a termés minőségére kedvezőtlen, az árakat azonban egyelőre nem befolyásolja. Az árak piaconként és naponta eltérnek.

A kép forrása: Nagybani Piac.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.08.04 10:27

Mondjon valaki egy olyan időjárást, amikor ez pisis kis gazda nem sír, hogy támogatást kapjon.
Szégyelljék a pofájukat, ingyenélők!
Baj a meleg, baj a hideg, baj az eső, baj a szárazság.
Tudod mi a baj?
Az, hogy támogatott ingyenélő vagy!
Hagyd abba a termelést, és menj el gyárba operátornak.
Ja, hogy ott neked kell dolgozni? Ja, az is baj mi?
Pelenkát a sírós jóléti gazdáknak, nem támogatást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.08.04 06:39

igen, elhúztak oda ahová viktor és bandája nem akar menni. Csak ők pénzt keresnek ott, a narancsmaffia + pénzt lopnak onnan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.04 05:17

Dik mán he, leléptek a csicskák, a gádzsók akarommondani megbecsült magyar munkavállalók.... Hát mír, ne vóttam ín jobb gazdájuk mint Fletovics? Gyertek haza azonnal, gádzsó csicskák, akarommondani megbecsült magyar munkavállalók... Hát ki fogja eltartani ingyenélő nyugger és segílyes szavazóinkat? Akiknek már kiosztottuk a pénzeteket, lazán, f@szán, minden kitartott aljas féleszű orsós-szavazónak? Csak már rabazolga csicska nem maradt, arrúl az egyrűl elfeledkeztük itten a Sztojka meg sokszáz más szabaduló-buli közepette, mi kormányzásra kijelölt felcsuti boxos tolvaj cigányok... Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.04 02:54

Gyertek haza rabszolgák, leszedni a termést, feldolgozni, eladni, mindehhez gépeket gyártani, traktort, mozdonyt és teherautót vezetni, szükség esetén tüzet oltani, stb.! A többit - azaz elosztani a megtermelt jövedelmeket a nyuggerek, segílyesek és más ingyenélő kitartott,tde persze annál nagyobb pofával visítva Orsóst éltető, féleszű szavazóink között - már megoldjuk mi is, azaz, már rég megoldottuk, elosztottuk! Lazán-f@szán, ahogy kell! Csak már rabszolga nem maradt ebben a cigányfamíliák szemétdombjává lerohasztott, szétlopott, kifosztott ócska mutyiországban, Európa Bangladesében... Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html