Zombor Gábor, aki egészségügyi államtitkárként június 16-től foglalja el hivatalát, egy budapesti konferencián azt mondta: stabilabb, fenntarthatóbb, jó minőségű ellátórendszerre van szükség, és akut kérdésnek tartja a kórházi adósságkezelést. Hangsúlyozta, hogy az intézménybezárásnak nem híve, a konszolidációt viszont szükségesnek tartja, de előtte szeretne gazdasági számításokat, elemzéseket készíttetni.

"Kell és lesz konszolidáció a kórházak esetében is, de a pontos mértékéhez még elemzéseket kell végezni. A kormány minden kiszámítható és több évre tervezhető javaslatra pozitívan reagál" - hangsúlyozta.

Az egészségügy adminisztrációs terhéről szólva kiemelte: biztos benne, hogy az alapellátásban túlszabályozott a rendszer, ezért a jogszabályi felülvizsgálat után ezen a területen jelentős bürokráciacsökkenés várható. Beszélt az orvosi életpályamodellről és a hálapénz megszüntetéséről. Kiindulási alapnak nevezte mindkettőhöz a Magyar Rezidens Szövetség elképzelését, ugyanakkor megjegyezte, hogy egy egyszerű adminisztratív módszerrel a paraszolvenciának hamar véget lehet vetni.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a szervezet felmérésére hivatkozva az Inforádiónak egy hónapja elmondta: a hálapénzt adó páciensek többsége szívesen fizetne azért, hogy maga választhassa meg orvosát. A kutatásban ezerháromszáz orvos is részt vett, jelentős részük szintén egyetértene azzal, hogy az orvosválasztásnak legyen a törvény által meghatározott díja. Az érdekképviselet ezzel megszüntetné a hálapénzt.

Zombor Gábor a konferencián megerősítette: fontos számára az, hogy a betegek biztonságban érezzék magukat az ellátórendszerben, ez az egyik mottója lesz a munkája során.