Februárban is folytatódott a korábbi hónapok tendenciája, és tízmilliárdos nagyságrendű összeget helyeztek el a hazai befektetési alapokban, ami jócskán elmaradt a januári kiugró értéktől és kismértékben a decemberi összegtől is. Számításaink szerint 60 milliárd forinttal, 2774 milliárdra nőtt a több mint négyszáz alap és alapsorozat vagyona.

Ebből 52 milliárd forint volt az új befektetés, a többi nyolcmilliárd az alapok által elért hozam, ami időarányosan meglehetősen alacsony. A viszonylag kevés hozamban fontos szerepe lehetett a részvénypiacok februári gyengélkedésének, mivel a hazai állampapírpiac alapvetően jól teljesített, a MAX kötvényindexcsalád tagjai szépen emelkedtek a hónapban.

 

Ahogy azt már megszokhattuk, most is a minimális kockázatot jelentő, folyószámlaszerű pénzpiaci és likviditási alapokba ment a legtöbb tőke, több mint 28,5 milliárd forint. A második helyen a tőkevédett (garantált) alapok állnak, majdnem kereken tízmilliárddal, amiben oroszlánrésze volt egy új K&H-s alap elindulásának, és jelzi, hogy a viszonylag alacsony kamatszint valószínűleg vissza fogja terelni a befektetőket erre a - tavaly némileg háttérbe szorult - piacra is.

 

A harmadik helyen az ingatlanalapok állnak, amit megint csak zömmel egy cég, az Erste két alapja hozott össze, amelynél az ingatlanalapok stabil hozamát eddig a válság ellenére is sikerült megőrizni.


A lemorzsolódó részvényárfolyamok közepette inkább szabadulni próbáltak a befektetők a részvényalapok jegyeitől, mintegy 3,4 milliárd forint ment el ebből a szektorból. Bár ennél is többet, 3,9 milliárdot helyeztek el az úgynevezett származtatott konstrukciókban, ennek ellenére inkább csökkent a hazai befektetők kockázatvállalási kedve.

Egyrészt ugyanis a származtatott alapok között kötvény jellegűek is akadnak, másrészt pedig most ezen a soron jelentős összeggel képviseltették magukat nálunk bejegyzett, de lengyel zlotyban lengyel befektetőknek készült alapok. A kötvényalapokba ismét több milliárd forint érkezett, de itt is csak a kis kockázatú rövid kötvényalapok voltak kedveltek, a hosszabb átlagos hátralévő futamidejű papírokat tartó társaikból még el is vittek majdnem egymilliárdot.

 

Ami a devizamegtakarításokat illeti, megint sokan takarékoskodtak euróban, 5,5 milliárdot fektettek be forintban ebben a pénznemben, dollárból viszont kevesebb mint egymilliárdot. A statisztikában itt is szerepel a lengyel zloty 2,4 milliárd forintért, ami nem hazai megtakarítást jelent. (A hivatalos statisztikák majd kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek számításainktól, elsősorban a zárt körű alapok nem publikus számai miatt.)