Zsarolja a tárca a PDSZT-t?

Holnap folytatódhatnak a tárgyalások az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) között. Az egyeztetések feltételéül a tárca "kemény" feltételt állított: a szakszervezetnek legalább a tanév végéig fel kell függesztenie a sztrájkkészültséget.
Tóth Kata, 2013. április 18. csütörtök, 07:49
Fotó: Napi.hu

Még mindig nem sikerült állást foglalnia a Fővárosi Munkaügyi Bíróságnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkra vonatkozó elégséges szolgáltatást firtató beadványával kapcsolatban - tudta meg a Napi Gazdaság a szakszervezet belső levelezéséből.

Az elsőfokú - formai okokra hivatkozó - elutasítást megfellebbező beadványt a másodfokú hatóság továbbküldte a munkáltatói és fenntartói jogokat gyakorló Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak állásfoglalásukat kérve az ügyben. Mendrey László, a PDSZ elnöke korábbi levelében úgy fogalmaz, egyre közelebb az érettségi időpontja, s ha az Emberi Erőforrások minisztériuma (EMMI) nem mutat végre kompromisszumkészséget, "elkerülhetetlennek látszik a botrány. A minisztérium illetékesei úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Azonban maguk sem hihetik, hogy a velük együttműködő szakszervezeti vezetők valóban a pedagógus társadalom 90 százalékát képviselik" . A PDSZ most kapta meg az EMMI válaszát, miután Mendrey pár napja azzal a kéréssel fordult Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkárhoz, hogy haladéktalanul folytatódjanak az egyeztetések a pedagógusok új típusú munkaidő számításának témakörében. A jelenleg érvényben lévő szabályozás ugyanis - meglátásuk szerint - akadályozza a köznevelés minőségi átalakítását.

Az államtitkár 15.-i válaszlevelében közölte, a tárgyalásokat csak azzal a feltétellel folytathatják a heti 32 órás munkarend módosításáról, ha a PDSZ "legalább a tanév végéig felfüggeszti a sztrájkfelhívást". Ez esetben holnap kerülhet sor egy újabb fordulóra. Az oktatási kormányzat tehát visszaütötte a két napig nála pattogó labdát. A tárca ugyanis több fronton megnyitott "támadása" a tárgyalások befagyasztásával és a sztrájk egyidejű ellehetetlenítésével fenyegetett. Az esetleg még sztrájkra készülő pedagógusokat is eltántoríthatja ugyanis az a hétfőn megszavazott törvénymódosító javaslat, amely bevezetné a kötelező "minimális ellátási szintet". Ez szakértők szerint sztrájk idején a még elégséges szolgáltatásra is vonatkozna. Így garantálni kell a gyermekek, tanulók (beleértve a sajátos nevelési igényűeket is) felügyeletét és étkeztetését. Az iskolavezető - csak a fenntartó egyetértésével - engedélyezheti az adott tanítási vagy foglalkozási napra eső tanítási órák és egyéb foglalkozások elmaradását, ha az intézmény tanári karának legalább fele kiesik a munkából - fogalmaz a javaslat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kukoricajancsi, 2013.04.18 12:03

Ugyanúgy nyomást gyakoroltak a szociális szférában dolgozó egészségügyisekre, amikor megkérdezték, hogy ők miért nem részesülnek valamilyen béremelésben, mint a kórházi dolgozók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.04.18 10:42

a címbe egy kis szó kellene a végére: "is".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.04.18 10:39

@ZalanIvan: "Arról nem is beszélve, hogy minden szakszervezet fel van szalámizva, szinte minden területen."
Még négy év a Fidesszel össze fogja hozni a szakszervezeteket egy egységes tömbbe, és olyan lényeket, mint Gaskó el fogják takarítani a soraikból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.04.18 10:32

Meg vannak félemlítve a pedagógusok. Ott lebeg felettünk az a bizonyos kard. A nagy része még ennek a sanyarú bérnek a feléért is tanítana, mert szereti csinálni, és mert nem is tudna mást csinálni. Nem azért mert nem lenne rá képes, hanem azért mert nincs választási lehetősége.
Élni pedig az a nyomorék pedagógus is szeretne. Arról nem is beszélve, hogy minden szakszervezet fel van szalámizva, szinte minden területen.
Ha egy lenne attól minden kormány tartana, de így mindig talál a sokból egyet amelyiket meg lehet venni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html