Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még mindig nem sikerült állást foglalnia a Fővárosi Munkaügyi Bíróságnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkra vonatkozó elégséges szolgáltatást firtató beadványával kapcsolatban - tudta meg a Napi Gazdaság a szakszervezet belső levelezéséből.

Az elsőfokú - formai okokra hivatkozó - elutasítást megfellebbező beadványt a másodfokú hatóság továbbküldte a munkáltatói és fenntartói jogokat gyakorló Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak állásfoglalásukat kérve az ügyben. Mendrey László, a PDSZ elnöke korábbi levelében úgy fogalmaz, egyre közelebb az érettségi időpontja, s ha az Emberi Erőforrások minisztériuma (EMMI) nem mutat végre kompromisszumkészséget, "elkerülhetetlennek látszik a botrány. A minisztérium illetékesei úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Azonban maguk sem hihetik, hogy a velük együttműködő szakszervezeti vezetők valóban a pedagógus társadalom 90 százalékát képviselik" . A PDSZ most kapta meg az EMMI válaszát, miután Mendrey pár napja azzal a kéréssel fordult Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkárhoz, hogy haladéktalanul folytatódjanak az egyeztetések a pedagógusok új típusú munkaidő számításának témakörében. A jelenleg érvényben lévő szabályozás ugyanis - meglátásuk szerint - akadályozza a köznevelés minőségi átalakítását.

Az államtitkár 15.-i válaszlevelében közölte, a tárgyalásokat csak azzal a feltétellel folytathatják a heti 32 órás munkarend módosításáról, ha a PDSZ "legalább a tanév végéig felfüggeszti a sztrájkfelhívást". Ez esetben holnap kerülhet sor egy újabb fordulóra. Az oktatási kormányzat tehát visszaütötte a két napig nála pattogó labdát. A tárca ugyanis több fronton megnyitott "támadása" a tárgyalások befagyasztásával és a sztrájk egyidejű ellehetetlenítésével fenyegetett. Az esetleg még sztrájkra készülő pedagógusokat is eltántoríthatja ugyanis az a hétfőn megszavazott törvénymódosító javaslat, amely bevezetné a kötelező "minimális ellátási szintet". Ez szakértők szerint sztrájk idején a még elégséges szolgáltatásra is vonatkozna. Így garantálni kell a gyermekek, tanulók (beleértve a sajátos nevelési igényűeket is) felügyeletét és étkeztetését. Az iskolavezető - csak a fenntartó egyetértésével - engedélyezheti az adott tanítási vagy foglalkozási napra eső tanítási órák és egyéb foglalkozások elmaradását, ha az intézmény tanári karának legalább fele kiesik a munkából - fogalmaz a javaslat.