Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Decemberben a Mikulás az otthoni meglepetések mellett különböző rendezvényeken, üzletközpontokban, a szülők munkahelyén is megjelenik, ahol "szponzorált" ajándékokat oszt szét.

Az ajándékozással kapcsolatban azonban adókötelezettség is keletkezhet - adta hírül az adóhivatal.

A munkáltató által a dolgozók gyermekeinek vagy egy önkormányzat által szervezett Mikulás ünnepségen átadott ajándékcsomagok csekély értékű ajándéknak, juttatásnak minősülnek, amik egyes meghatározott juttatás jogcímén válnak adókötelessé. Csekély értékű juttatást a munkáltató, kifizető évente egyszer adhat ugyanannak a magánszemélynek a minimálbér 10 százalékáig (2019-ben 14,9 ezer forint). A juttatásról nyilvántartást kell vezetni.

Az üzletközpontokban a Mikulás által átadott ajándékok adóköteles üzletpolitikai juttatásnak tekinthetők, ezek szintén egyes meghatározott juttatás jogcímén adókötelesek.

Az egyes meghatározott juttatás után pedig a közterheket nem a Mikulásnak, hanem a "szponzoráló" munkáltatónak, kifizetőnek kell bevallania és megfizetnie.

Az adó alapja a juttatás (például az ajándékcsomag) értékének 1,18 szorosa, amit 15 százalék személyi jövedelemadó (szja) és 17,5 százalék szociális hozzájárulási adó (szocho) terhel. A közterheket a juttatás hónapját követő hónap 12-éig kell megfizetni és bevallani - írta meg akkurátusan a NAV.