Zsebre tenné csodafegyverét a kormány

Megérett az idő és a helyzet a közfoglalkoztatási program átalakítására - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak.
MTI-Eco, 2016. december 29. csütörtök, 07:55
Fotó: Napi.hu

A 2011-es munkaerő-piaci helyzetre jó válasz volt a közfoglalkoztatási program kiterjesztése azzal a céllal, hogy visszatereljen a munkába olyan embereket, akik akár évtizedekre leszakadtak a munkaerőpiacról. Időközben viszont kiüresedett a munkaerő-piaci kosarunk, és már szükségünk van mindenkire, aki munkára fogható - mondta az NGM helyettes államtitkára.

Az átlagosan 250 ezer fős közfoglalkoztatotti létszámból nagyjából 100-150 ezer fő helyezhető el a nyílt munkaerőpiacon. A szaktárca többek között azt javasolja, hogy három éven belül maximum 12 hónapig lehessen közfoglalkoztatotti státuszban maradni. Akinek ez idő alatt nem sikerül alkalmassá válnia a versenyszférában való elhelyezkedésre, például egészségügyi okok miatt, azt más módon kell segíteni - mondta Simon Attila.

Szeretnék elérni azt is, hogy a szakképzetteket ne "pazarolják el" a közfoglalkoztatásra, miközben a legtöbb ágazatban hiány van belőlük.

HOZZÁSZÓLÁSOK