Matolcsynak igaza van? - így látja a guru

Matolcsy György MNB-elnök tudatosan játssza a "cheerleader" szerepét: tisztában van vele, hogy jelentős strukturális változások nélkül nem érjük utol Ausztriát, de még Csehországot sem, hiába ír arról két bekezdéssel korábban, hogy de - állapította meg Zsiday Viktor befektetési szakember.
Domokos László, 2019. szeptember 12. csütörtök, 14:55
Fotó: Pixabay

Nyilván tisztában van a tényekkel, miszerint kilencéves kormányzásuk alatt bár volt felzárkózás Európához, de ennek üteme kevés, és a "magyar modell" ellenére semmivel sem jobbak az eredményeink mint a régiós átlag - írta blogján a közgazdász az aranykor kapcsán a Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György MNB-elnök közti polémia ügyében.

A befektetési szakértő úgy fogalmazott, hogy miközben Matolcsy megfeddi Vargát, hogy nem elég optimista képet sugároz, ő maga meglepő módon ezután belengeti azt, hogy a német autógyáraktól való függés igen veszélyes lehet és gazdasági lassulást/problémákat okozhat. Ez önellentmondásnak tűnik, de nem az. Ezzel ugyanis arra próbálja ösztökélni a kormányt, hogy ezt a veszélyt kivédendő, kezdje már meg végre az MNB 330 pontos versenyképességi csomagjának a minél gyorsabb implementálását.

Márpedig e csomag megvalósítása valóban üdvös lenne, de láthatóan van ellenállás sok ponttal szemben a Fideszen belül, hiszen ha nem lenne, nem kellene ezt Matolcsynak ennyire erőltetni - tette hozzá Zsiday.

A "cuki cicaharcból" az is iderült a számára, hogy az MNB vezére láthatóan teljes mértékben tudatában van a gazdaság reflexív természetének - ami egyébként Soros György gazdaságról és piacokról szóló könyveinek legfontosabb üzenete -, azaz annak, hogy a gazdasági szereplők gondolatai/várakozásai visszahatnak a gazdaságra, a gazdaság pedig a szereplők gondolataira. A gazdasági folyamatokban sok az ilyen önbeteljesítő jóslat, és láthatóan Matolcsy számára kiemelt fontosságú a várakozások menedzselése, ezért is írja, hogy nemhogy vége van az aranykornak, de csak most kezdődik.

HOZZÁSZÓLÁSOK