A Napi Gazdaság cikke

A türelem elfogyott a piacon, együtt sírunk, együtt nevetünk másokkal - összegezte a forint idei hektikus évét Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője. Az euró jegyzése április 23-án 245 forinton érte el 2007-es mélypontját, míg a maximumot az augusztus 21-ei, 262-es szintet közelítő kurzus jelentette. Az év első felében, amikor még szó sem volt az év vége felé megtapasztalt 1 százalékos GDP-növekedésről és tartósan 8 százalék feletti inflációról, a viszonylag pozitív hazai makrohelyzet erősítette a forintot, ám a másodlagos (subprime) jelzáloghitelek amerikai piacán kirobbant, majd az egész világ pénzügyi szektorába begyűrűző válság új helyzetet teremtett.

A subprime lehúzta, a devizahitel tartotta

Ez utóbbi volt a fő forintgyengítő tényező - állította Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. A feltörekvő piaci devizák viszonylag jól állták a külső sokkokat - tette hozzá -, a befektetők nem vonultak ki pánikszerűen, és a forint messze nem gyengült olyan mértékben, mint tavaly nyár elején, a költségvetési problémák nyilvánvalóvá válásakor vagy az őszi zavargások idején. Az, hogy a hazai deviza meglehetősen erős maradt, nem kis részben köszönhető annak, hogy elindult a költségvetési hiány csökkentése, az államháztartási deficit a tervezettnél kisebb. Ezek mellett a feljebb tolódó inflációs pálya azzal segített be, hogy nem tette lehetővé az év elején várt kamatcsökkentéseket. Trippon Mariann aláhúzta: a magyar fizetőeszköz annak ellenére erős, hogy a külföldi befektetők forintpozíciói az év eleje óta jelentős mértékben, háromezer-milliárd forinttal csökkentek. A forint immunitását segítette, hogy a hazai devizahitelezés, ha lassuló ütemben is, de továbbra is növekedést mutatott.

Bizalom a kormány iránt - figyeld a törököket!

A befektetők bíztak benne, hogy a kormány képes csökkenteni az ikerdeficitet - indokolta a forintot megóvó idei optimista hangulatot Nandita Singh, a JPMorgan londoni elemzője. Hozzátette: az is segített, hogy - legalábbis az első félévben - magas maradt a kamatkülönbözetre játszó (carry trade) befektetők kereslete.
Akkor is erősödtek a feltörekvő piaci devizák, amikor a subprime-aggodalmak enyhülést mutattak vagy éppen nem voltak fókuszban. Október közepére a leginkább fajsúlyos subprime-hírek már befutottak, így a régiós devizák esetében a távol-keleti tőzsdei események váltak meghatározóvá - egészítette ki a korábbiakat Kolba Miklós. A legfontosabb faktorok közé kerültek továbbá a törökországi események és velük együtt a török líra árfolyama - korábban még az izlandi koronát figyelték árgus szemekkel a befektetők.
A török deviza egyrészt az Irakkal kapcsolatos feszültség, másrészt a magas hozamszint okán válhatott zsinórmértékké. A líra erős volatilitása, illetve az, hogy egy-egy nagyobb tételű ügylet után könnyen eltűnik a likviditás, komoly kockázatot jelent. A befektetők és spekulánsok tűrőképessége egyébként is sokkal behatároltabb, mint két-három éve; ezzel magyarázható, hogy látszólag minden különösebb ok nélkül gyengülésbe vált egy-egy régiós deviza.

Merre megy az árfolyam?

Kolba Miklós várakozásai szerint 2007-et 255 forint körül zárhatja az euró. A forint kismértékű gyengülését egyrészt az euróeladói oldal profitrealizálása okozhatja, másrészt az, hogy a dollár visszatérhet a gyengülő pályára, az uniós devizával szembeni kurzusa még az idén abszolválhatja az 1,5-es szintet, hogy azután a következő évet erősödéssel indítsa a zöldhasú. Jövőre jellemzően 250-255 forint közötti euróárfolyamra, azaz stabil hazai devizára számít a trader. Jelentősebb, ám semmiképp sem hosszú távú forintgyengülést szerinte csak az válthatna ki, ha a miniszterelnök távozna posztjáról, hiszen Gyurcsány Ferenc neve fémjelzi a reformintézkedéseket. A szakember az idén nem vár kamatcsökkentést, de februárban szerinte már enyhülhet a monetáris szigor. Másként vélekedik az ING Bank elemzője, Németh Dávid, aki szerint egészen áprilisig kitarthat a jelenlegi alapráta és 2008 végén sem lesz alacsonyabb, mint 6,75 - optimista forgatókönyvet alapul véve 6,50 - százalék.

A JPMorgan várakozásai szerint a forint 2008-ban viszonylag stabil marad, az euróárfolyam 250 körül alakulhat, az alapkamat az év végére 6,50 százalékon lehet, úgy, hogy az MNB monetáris tanácsa először márciusban csökkenti az irányadó rátát. A magyar fizetőeszköz számára jövőre egyrészt a nyugdíjreformmal kapcsolatos tőkekiáramlás lehetősége, másrészt - a monetáris politika körüli bizonytalanság miatt - az államkötvények iránti külföldi kereslet csökkenésének eshetősége jelenti a legfőbb fizetésimérleg-kockázatot - fogalmazott Nandita Singh.

Az év hátralevő részében nem vár különösebb elmozdulást a CIB elemzője sem, hiszen sok külföldi pénzintézet már lezárta az esztendőt. Miután senkinek sem érdeke, hogy szilveszter előtt "szétverje" a piacokat, Trippon Mariann 252-254 forint közötti euróárfolyamra számít a következő három hétben. A szakember várakozásai szerint jövőre 252-260 forint között, jellemzően a 253-255-ös sávban alakulhat az euró jegyzése, de persze akkor sem kell meglepődni, ha időnként el-elhagyja ezt a zónát az árfolyam. A szakértő szerint a legfontosabb külső kockázatnak az USA gazdasági kilátásai számítanak, míg a belső rizikófaktorok közül a reformok és a költségvetés sorsát említette, különös tekintettel a jelenleg még homályba vesző 2009-es és 2010-es, az akkor már küszöbönálló választások által veszélyeztetett folyamatokra.