Zuhan a forint, vihar a piacokon - hová tegyük a pénzünket?

Az elmúlt időszak forintesése és a BUX gyengélkedése után sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miként lehet az ilyen periódusokat viszonylagos biztonságban átvészelni, már ami a befektetéseket illeti. Ezzel kapcsolatban kértük a szakértők tanácsát, akik jobbára pénzpiaci alapokat, rövid állampapírokat, illetve külföldi instrumentumokat javasoltak.
Ádám Viktor, 2006. március 26. vasárnap, 23:59
Fotó:

A piaci mozgásokat alapvetően a globális tőkeáramlás módosulása, illetve a hazai és nemzetközi kamatváltozások határozzák meg - fogalmazott Takács András. Az OTP Bank befektetési szolgáltatásokat irányító ügyvezető igazgatója hozzátette: mindezek mellett a hazai országgyűlési választások is bizonytalansági faktort jelentenek.


Az OTP-s szakember a belföldi kockázati tényezők kapcsán úgy véli, várhatóan a választásokat követő néhány hónapban is fennmaradnak még a bizonytalanságok. Bármely párt kerül ugyanis hatalomra, az új kormánynak idő kell a piac által várt megszorítási lépések részleteinek kidolgozásához, ráadásul figyelemmel kell lennie az őszi önkormányzati választásokra is. "Nincs olyan ember, aki pontosan meg tudná mondani, miképp alakul a globális tőkeáramlás, illetve a fejlődő piacok felé irányuló befektetői figyelem" - fogalmazott Takács a választásoknál jelentősebb bizonytalansági tényezőkre utalva.


Konzervatív ajánlat belföldön


Az OTP-s szakember a következő hónapokra a kockázatkerülő magánbefektetőknek igen konzervatív stratégiát javasol. Takács úgy véli: ha valaki korábban, alacsonyabb árfolyamon vásárolt eurót, annak érdemes tartania pozícióját, egyébiránt a hazai pénzpiaci, likviditási alapok, kisebb részben pedig a nagyon rövid kötvényalapok, illetve rövid diszkontkincstárjegyek ajánlhatók. Hozzátette: 270 forint körüli euróárfolyam esetén már kevésbé javasolható az uniós deviza vétele, ám nem zárható ki, hogy rövidebb távon még tovább gyengül a hazai fizetőeszköz, azaz jövedelmezővé válik a pozíció.


Konzervatív ajánlat külföldön


A Concorde Értékpapír üzletkötője is konzervatív befektetésre szavaz a kérdés kapcsán. Móró Tamás ugyanakkor elsősorban külföldi instrumentumokat, illetve rövid hazai állampapírokat ajánl. A nemzetközi vizeken az amerikai energetikai és gyógyszerszektor, illetve az európai biztosítók jelenthetik a biztos kikötőt. Ezeken belül a szakember a ConocoPhilips olajtársaság, illetve a Pfizer gyógyszergyártó részvényeire hívja fel a figyelmet. Mindkét instrumentum kedvező árfolyamával tűnik ki, vagyis van tér az emelkedésre. A ConocoPhilips a szakember szerint még az olajár csökkenése mellett is jó befektetést jelenthet, a Pfizert pedig a szabadalom-lejáratok és a perek miatt korábban túlságosan is büntette a piac. Az európai biztosítók azért lehetnek érdekesek, mert az ágazat részvényei 2001 óta még mindig nem találtak igazán magukra, ráadásul a szektorban további konszolidáció várható, márpedig egy-egy felvásárlás igencsak fellendítheti az árfolyamot. Az üzletkötő kiemelte a német Commerzbank részvényeit is, a hitelintézet ugyanis most állt növekedési pályára, jók a cég belpiaci kilátásai, a német gazdaság erősödőben van, ráadásul a társaság a kisebb méretűek közé tartozik, így akár felvásárlási célponttá is válhat.


Forint vagy euró?


Ami a devizabefektetéseket illeti, Móró Tamás úgy véli, 268-270 forintos euróárfolyamnál érdemes az uniós fizetőeszközt hazaira váltani, 260 körüli kurzusnál viszont eurót tanácsos vásárolni. Hektikus a piac, bármi megtörténhet - fogalmazott, ám megjegyezte, hogy jelentős forinterősödésre nem számít. Ennek megfelelően a BÉT-ről azon cégek részvényei ajánlhatók, amelyeknek jót tesz a gyengébb forint, vagyis a nagy exportőrnek számító Egis és Richter.


Az államkötvények terén a rövid instrumentumokra szavaz Móró is hozzátéve, hogy a hosszú oldal 7 százalék körüli hozamai nem túl vonzóak az amerikai, 5 százalékhoz közelítő szintekkel szemben. Viszont ha egy hazai piaci vihar következtében 0,5-1 százalékponttal feljebb kúszik a magyar hozam, érdemes hosszú kötvényre váltani a rövidekről.


Állampapír, mégegyszer


A forint piacán nagyok a mozgások, ott opciós pozíciók nyitásával - és persze megfelelő kockázatviselési hajlandósággal - lehet keresni, bár a volatilitás növekedésével az elmúlt három hétben megemelkedtek az opciós díjak is - fogalmazott Misik Sándor. A Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője úgy véli, ha valaki épp a forint ingadozása miatt evezne biztonságosabb vizekre, annak a hazai fizetőeszköz piacától független termékeket érdemes keresnie, bár kockázatok ott is bőven jelentkeznek. Aki csak átvészelné az előttünk álló pár hónapot, annak a klasszikus, biztonságos kikötőt jelentő instrumentumot az állampapírok jelenthetik, bár ott is akad kockázat, kivéve, ha lejáratig megtartja a kötvényt, kincstárjegyet.


Alapokat


Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elsősorban a pénzpiaci alapokat ajánlotta a kockázatkerülő befektetőknek, a kötvénypiaci alapokról viszont inkább lebeszélné őket. Az euró-instrumentumokon esetleg elért hozamot simán elviheti a forintárfolyam változása (vagyis a hazai fizetőeszköz erősödése), míg a dollárbefektetések kockázata az, hogy a Fed mikor vet véget a kamatemelési sorozatnak. Az olaj esetében van esély drágulásra, ugyanis a rövid távú kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel - véli a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jancsi11, 2006.03.25 16:36

Sajnalatos modon befektetesi szakemberek folyamatosan figyelmen kivul hagyjak a hagyomanyosan biztonsagos befektetest: nemesfemek. Barmilyen adossagpapir (penz, kotveny, reszveny, stb) hosszutavon gyakorlatilag ertektelen a nemesfemekhez viszonyitva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html