Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kivitel volumene 12, a behozatalé 16 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet áprilisban - adta közre második becslését a KSH. Az aktívum 517 millió euró volt, amely 282 millió euróval kevesebb a 2017. áprilisinál. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 4,1, a behozatalé 8,7 százaékkal emelkedett.

Az év négy hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 2,6 milliárd euró volt.

Visszatérve áprilisra a kivitel értéke 8,6 milliárd euró (2677 milliárd forint), a behozatalé 8,1 milliárd euró (2516 milliárd forint) volt. 2018. áprilisban az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 11, az importé 16 százalékkal emelkedett. Az egyenleg 19 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala az importban nem változott, míg exportban 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,7 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz képest (akkor még) nem változott, míg a dollárral szemben 13 százalékkal felértékelődött a magyar valuta.

Gyorsan nőtt az élelmiszerimport

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,2 százalékkal csökkent, az importé 16 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja közel felére mérséklődött, importja viszont több mint negyedével nőtt. A kivitelben a búza- és a nem vetési célú kukoricaforgalom visszaesése, a behozatalban a kukorica-vetőmag forgalmának növekedése dominált.

A hús és húskészítmények exportja kismértékben, importja több mint tizedével emelkedett. Mind a kivitelnél, mind a behozatalnál a növekedés az élelmezési célú baromfi forgalmával függött össze. Az ital és dohány exportja több mint 40 százalékkal, importja közel negyedével nőtt. A növekedés az importban a feldolgozatlan dohány és az ásványvíz, az exportban az ásványvíz, valamint a cigaretta és a szivar forgalomváltozásának tulajdonítható.

A fotó forrása: Pixabay