Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az iskolák ne lennének a koronavírus-járvány gócpontjai - idézte a Népszava a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökét, Totyik Tamást, miután az operatív törzs kedden ismertette a pedagógusok múlt heti, országos tesztelésének eredményeit. Az érdekvédő szerint noha a pozitív tesztek aránya első pillantásra alacsonynak tűnhet, a több mint háromezer - jellemzően tünetmentes - fertőzött bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó kiszűrése nem jelentéktelen.

Az önkéntes tesztelésnek a bölcsődékben vettették alá magukat a legnagyobb arányban a dolgozók, a részvétel 79 százalékos volt, ami 11 113 embert jelent - közülük 195-en lettek pozitívak, ami a résztvevők 1,9 százaléka. Az óvodákban 34 964-en (74 százalék) teszteltették magukat: 2,3 százalékuk, azaz  811 ember volt fertőzött. Az általános iskolákban 95 102 (73 százalék) pedagógust és iskolai dolgozótól vettek mintát, a pozitív esetek száma 2170 volt, ami szintén 2,3 százalékos pozitivitási arány. A legalacsonyabb részvétel (64 százalék) a szakképző intézményekben volt, igaz, ezekben az iskolákban már hetek óta digitális munkarend van, s csak a gyakorlati képzésben résztvevő oktatók járnak be. Itt 5653 dolgozót teszteltek, közülük 146-an (2,6 százalék) voltak koronavírusosak.

A PSZ alelnöke szerint az oktatási intézményekben ezeknél jóval magasabbak lehetnek a fertőzöttségi arányok, hiszen sokan nem vállalták a szűrést, ráadásul nincsenek nyilvános adatok arról, mennyi olyan pedagógus és más dolgozó van, aki már a tesztelés időpontjában is karanténban volt. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyorstesztek a negatív eredmények tekintetében csak 50-60 százalékban megbízhatóak. Mindemellett a diákokat egyáltalán nem tesztelik.