Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen kormányzati támogatással - jelentette be csütörtökön Orbán Viktor kormányfő. A beruházás teljes költsége megközelíti a 40 milliárd forintot, amelyet túlnyomó részben állami forrásból fedeznek. Jelenleg úgy tűnik, hogy megtérül a befektetés.

A tesztpálya óriási lökést ad majd Zalaegerszegnek, a beruházás a gazdaság minden területére kihat a városban - mondta el a Napi.hu-nak Balaicz Zoltán, a város polgármestere.

Maga a pálya több összetevőből áll, az önvezető autókat nem csak a különböző - akár extrém - időjárási körülmények között lehet tesztelni, de azok a váratlan események (hirtelen kilépő gyalogosok, előbukkanó járművek) is modellezhetők, amelyek aggodalomra adhatnak okot az önvezető autók forgalomba történő kiengedésével kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy miért pont Zalaegerszegre esett a választás, a polgármester azt mondta, hogy a várost számos magyar és környező országbeli autógyár veszi körbe, akiknek jól jön egy ilyen pálya közelsége. Emellett Zalaegerszeget közvetlen vasútvonal köti össze a szlovén koperi kikötővel, közelben van a sármelléki repülőtér, hamarosan pedig gyorsforgalmi út köti össze a várost az M7-es autópályával. Balaicz Zoltán emlékeztetett, hogy 2018-ra a 76-os főutat teljes egészében gyorsforgalmivá alakítják a város a sztráda között. Emellett hamarosan megépül az M9-es autópálya Vasvár és Zalaegerszeg közötti szakasza is.

A polgármester szerint 350 magasan kvalifikált mérnökre, illetve kutatóra lesz szükség a beruházásnak köszönhetően. A pálya lökést ad majd a felsőoktatásnak is a városban, nem beszélve az üzleti turizmus által generált bevételről.

A kormány 35 milliárd forint erejéig finanszírozza a projektet, Zalaegerszeg biztosít egy 250 hektáros területet, illetve ennek fejlesztésére az uniós TOP programból 3,1 milliárd forintot. A pálya első fázisát 2017 végén adhatják át - mondta a megyeszékhely első embere.