Egyedülálló lehetőséget kínálna a nyugdíjasoknak a kormány

Közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását javasolja a Kósa Lajos és Harrach Péter által jegyzett, a parlamenthez már benyújtott törvényjavaslat. Az indoklás szerint ilyen módon segítenék vissza az időseket a munkaerőpiacra - idézi az azenpenzem.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. május 10. szerda, 14:50
Fotó: Napi.hu

A foglalkoztatás körében a munkanélküliség nagy léptéke ellenére munkaerőhiány tapasztalható, ez munkaerő-piaci kiegyensúlyozatlanságot eredményez, amit meg kell kísérelni enyhíteni - indokolják a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásának javaslatát - olvasható a portálon. A parlamenthez az erről szóló javaslatot Kósa Lajos, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője jegyzi. (A teljes szöveg itt található.)

dómentesen kaphatnak a nyugdíjasok élelmiszert, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalványt. Mint írják: a munkanélküliség, a munkaerő-piaci kiegyensúlyozatlanság, de az elszigetelődés, és általában véve a közösségtől való elszakadás erőteljesebben mutatkozik olyan társadalmi csoportoknál, akiknek visszasegítése, illetve reaktivizálása a munkaerőpiacra erős korlátokba ütközik, így például az időseknél.

A cél érdekében összesen 13 különböző törvényt módosítanának. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerinti munkavégzés fogalma alól kiveszi a javaslat a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagjának személyes közreműködését.

A módosítás értelmében nem minősül ellenértéknek a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevétel - így például az élelmiszer, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában szerzett bevétel, támogatás, segély. (Korábban írtunk arról is, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatása sem mindig törvényes, a javaslat talán ezen a helyzeten is enyhíthetne)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.14 17:38

Helyes, dolgozzanak a nyuggerek, ne csak kormányt választani tolongjanak kitartóiknak, a dolgozó társadalomnak!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2017.05.14 09:32

Sokan nem azért mentünk nyugdíjba,hogy "visszasegítsenek" a munka világába...! Akit meg segíteni kell,maradhatott volna ! Köszönöm,de én nem élek ezzel a lehetőséggel! De a temetőbe se "segítsenek",megyek és megyünk ha eljön az ideje ! Biztosítsanak nyugodt - békés életet ,normális megélhetést biztosító nyugdíjjal...,elfogadható élhető nyugdíjas életet! És ebbe beletartozik az egészségügyi intézmények normális ellátása is....,/nem a maszek / !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html