Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A foglalkoztatás körében a munkanélküliség nagy léptéke ellenére munkaerőhiány tapasztalható, ez munkaerő-piaci kiegyensúlyozatlanságot eredményez, amit meg kell kísérelni enyhíteni - indokolják a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásának javaslatát - olvasható a portálon. A parlamenthez az erről szóló javaslatot Kósa Lajos, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője jegyzi. (A teljes szöveg itt található.)

dómentesen kaphatnak a nyugdíjasok élelmiszert, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalványt. Mint írják: a munkanélküliség, a munkaerő-piaci kiegyensúlyozatlanság, de az elszigetelődés, és általában véve a közösségtől való elszakadás erőteljesebben mutatkozik olyan társadalmi csoportoknál, akiknek visszasegítése, illetve reaktivizálása a munkaerőpiacra erős korlátokba ütközik, így például az időseknél.

A cél érdekében összesen 13 különböző törvényt módosítanának. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerinti munkavégzés fogalma alól kiveszi a javaslat a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagjának személyes közreműködését.

A módosítás értelmében nem minősül ellenértéknek a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevétel - így például az élelmiszer, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában szerzett bevétel, támogatás, segély. (Korábban írtunk arról is, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatása sem mindig törvényes, a javaslat talán ezen a helyzeten is enyhíthetne)