Gázzal fűt? Súlyos balesetekre figyelmeztet a szakértő

Drámaian emelkedett az elmúlt fűtési szezonban a szén-monoxid-mérgezéses balesetek száma: 22 embert ölt meg a "csendes gyilkosnak" nevezett gáz. A kényseprők szakmai szervezete attól tart, hogy a legújabb szabályok miatt elszaporodhatnak a fűtési balesetek.
Komócsin Sándor, 2017. május 16. kedd, 09:39
Fotó: Reuters

A Belügyminisztérium rendeletmódosításai tovább lazítják a füstelvezetők és a fűtési rendszerek ellenőrzését -  kifogásolja a kéményseprők szakmai szervezete (KOSZ) a Magyar Nemezt cikke szerint. A szakértők úgy vélik, ezek miatt több lehet a fűtési baleset a korábbinál.

Jelenleg például a kazán és a kémény közti füstelvezetők nem megfelelő rögzítése vagy rossz állapota miatt az ellenőrző szakember a hibák azonnali kijavítására kötelezhette a tulajdonost, míg a törvény módosítása után a kéményseprő csak felszólíthatja erre a kémény üzemeltetőjét. Pedig egy ilyen probléma életveszélyes is lehet.

Vámos Csaba a KOSZ elnöke emlékeztet arra, hogy az elmúlt fűtési szezonban drámai mértékben emelkedett a szén-monoxid-mérgezéses balesetek száma. Tavaly október és idén május között 22-en haltak meg és 243 riasztás történt a "csendes gyilkosnak" nevezett gáz miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK