Újabb felszólítást kapott a magyar kormány a civil törvény és a CEU miatt

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése (PACE) határozatában arra szólította fel a magyar kormányt, hogy függessze fel a civilszervezetekre vonatkozó törvényről szóló jogalkotást, illetve a CEU-törvény alkalmazását, amíg az alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság el nem készíti szakértői véleményét.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 27. csütörtök, 17:52
Fotó: Napi.hu

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése csütörtökön különleges, úgynevezett sürgősségi eljárásban vitatta meg, és fogadott el határozatot a magyarországi "külföldi finanszírozású civil szervezetek átláthatóságára" vonatkozó törvénymódosításról és a felsőoktatásról szóló törvényről. Arra kérte a magyar kormányt, hogy a Velencei Bizottság véleményének elkészüléséig függessze fel a civilszervezetekre vonatkozó törvény jogalkotását, illetve a CEU-törvény alkalmazását.

Mogens Jensen, a vita dán, szociáldemokrata tagjának jelentésére alapozva a testület arra is felszólította a magyar hatóságokat, hogy folytasson nyílt párbeszédet a civil társadalommal, az Európa Tanáccsal és más nemzetközi szervezetekkel az érintett két jogszabályról.

A civil szervezeteket érintő törvénnyel kapcsolatban a PACE aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a tervezetről a magyar kormány nem folytatott belső nyilvános konzultációt, illetve a szankciók súlyossága - amelyek akár a szervezet megszüntetésével is fenyeget, ha nem felel meg a követelményeknek - és alkalmazása miatt, amely a sport és vallási szervezeteket kizár a hatálya alól.

A közgyűlés egyetért azzal, hogy a civil szervezeteknek a kapott forrásaik tekintetében átláthatóan kell működniük, de azokat az állításokat nem fogadhatja el, hogy a civil szervezetek külföldi érdekeket szolgálnak, veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot és az ország szuverenitását csak azért, mert egy bizonyos összeg felett kapnak külföldről kapnak támogatásokat. Továbbá sajnálatát fejezte ki a magyar köztisztviselők általános vádaskodó és megbélyegző retorikája miatt, ami a törvénytervezet kidolgozását és megvitatását övezi.

Mogens Jensen, a vita dán, szociáldemokrata jelentéstevője szerint a dinamikus civil társadalom minden demokratikus társadalom sarokköve. Jensen továbbá felajánlotta a testület hatékony és konstruktív szakértelmét a magyar törvénytervezet javítására, mielőtt még túl késő lenne.

A határozat "tárgyilagosságra törekszik"

Kritikus, de együttműködésre törekvő határozatot fogadott el az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a magyarországi helyzetről folytatott, a civil társadalmat és a Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő magyar szabályozás miatt tartott vitáján - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Az elfogadott határozat a magyar szabályozás részleteit tekintve pontatlan ugyan, de tárgyilagosságra törekszik, és párbeszédet javasol. A politikus arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a közgyűlés rögzítette, a Velencei Bizottsághoz fordul a civil szervezeteket és a felsőoktatási intézményeket érintő magyar törvénytervezetekkel kapcsolatban annak megállapítására, hogy a szabályozások összhangban vannak-e az Európa Tanács normáival. Határozatában a közgyűlés arra szólította fel Magyarországot, hogy működjön együtt az Európa Tanáccsal, továbbá fogadja meg és alkalmazza a Velencei Bizottság ajánlásait - tette hozzá.

Németh Zsolt véleménye szerint a vita arról tanúskodott, hogy az Európai Néppárt és számos nemzeti delegáció egyértelműen kiállt az értékalapú magyar megközelítés mellett. A civil szervezetekről folytatott csütörtöki vita olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, amely összeurópai szinten követeli meg a szükséges válaszokat azok működésének és finanszírozásának átláthatóságára vonatkozóan. Reményét fejezte ki, hogy úgy az Európa Tanácsban, mint az Európai Unió intézményeiben új szabályozásokat fognak érvénybe léptetni ezzel kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.04.27 19:14

KUSS Brüsszel, nekünk te nem mutogatol!
Mi Putyint szeressük!
Szétszedtük a Szovjetuniót, s ha nem nyugosztok, az Ejurópaunijót is szétszedjük.
Attila csak a kezdet volt, most rátok szabadíccsuk a Viktort!
Jövőre a 4/5-öd Viktor mégerősebb lesz, oszt jónapot EU!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html