Negyedmilliárdot már elköltöttünk a kazah energetikai expóra

Magyarország összesen 1 milliárd forintból épít pavilont és szervez programokat az Asztanai szakvilágkiállításon, és a keretből mintegy 250 millió forintot már ki is fizettek a kivitelező cégeknek. Júniusig kell elkészülnie a magyar programnak az energetikai konferenciára.
Szabó Dániel, 2017. május 5. péntek, 16:32
Fotó: Napi.hu

Az év elején derült ki, hogy Magyarország részt vesz a nyárra tervezett Jövő energiája nevezetű energetikai világkiállításon. Jó formán még meg sem jelent a Közbeszerzési Értesítőben az ajánlati felhívás, amikor a Magyar Nemzet szakértője már biztosra vette, hogy a kivitelezéssel megbízott egyik cég a L. A. C. Holding Zrt. lesz.

Utóbbi ugyanis Horváth László tiszteletbeli kazah konzul, a Magyar-Kazah Baráti Társaság korábbi elnökének érdekeltsége, akit a sajtóban többször is összekapcsoltak már a magyar kormánypártokkal. Végül nem a magyarországi, hanem a Kazahsztánban bejegyzett L.A.C. Kazahsztan Vengerszkiy Torgoviy Dom LLP nyert konzorciumban a szintén kazah TOO "K-PROTOCOL-lal, valamint a magyarországi International Construction Company Zrt-vel (ICC) és a BO Event Kft-vel - derül ki Tállai András, az NGM államtitkára által a Mesterházy Attila szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válaszból. Eszerint április 5-ig már 242,1 millió forintot ki is fizettek a társaságok részére.

Az ICC vezetőségében Alapi Edina és Baranyai Andrea is, akik a L. A. C. Holding Zrt-ben is cégjegyzésre jogosultként vannak feltüntetve, valamint a két vállalkozás telephelye is megegyezik a Céginfo.hu adatai szerint. A BO Event Kft. tulajdonosai pedig Dobos Zsófia és Tordai Bálint Gábor. A rendezvényszervezéssel foglalkozó cég árbevétele 1,157 milliárd forint volt, 71,7 millió forint mérleg szerinti eredmény mellett. A BO Event Kft. ismert név a rendezvényszervező szakmában, több multinacionális cég mellett dolgozott már az Emberi Erőforrások Minisztériumának: a 2015-ös milánói világkiállítással kapcsolatos feladatokat 420 millió forintért végezhették el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.05 20:57

Vagy másfél évtizedet lehúzva Kazahsztánban, ismerem az ott illetékes magyar cégeket és személyeket. Ezek nem azok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html