Rákattant a lakosság a fogyasztóbarát lakáshitelre

Április végén átlépte az ezer milliárd forintot az MNB által 2017-ben útjára indított minősített fogyasztóbarát lakáshitelek állománya. Ma valamennyi fix kamatperiódust tekintve rekord alacsony szinten áll a fogyasztóbarát lakáshitelek teljes hiteldíja.
Herman Bernadett, 2020. június 5. péntek, 17:28
Fotó: Napi.hu

A három éve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pályázati rendszere révén elindult minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (mfl) állománya 2020 április végén meghaladta az 1000 milliárd forintot. Ez bő 79 ezer lakossági ügyfélszerződést jelent. Ma minden jelentős hitelintézet kínálja a konstrukciót, közülük számos piaci szereplőnél ez a "slágertermék". Egy átlagos hónapban immár 40-50 milliárd forintot tesz ki az új mfl-folyósítás - közölte a jegybank.

A fogyasztóbarát lakáshitelek átlagos teljes hiteldíjmutató (thm) alapú felára az MNB számításai szerint nagyjából 0,6 százalékkal alacsonyabb az egyéb hasonló, ám nem minősített banki lakáshitelekéhez képest. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek törlesztőrészlete alacsonyabb, az ügyfelek összköltsége kisebb.

Rekord alacsony a kamat

Az idén április végi adatok szerint ráadásul valamennyi fix kamatperiódust tekintve rekord alacsony vagy ahhoz közeli szinten vannak a fogyasztóbarát lakáshitelek - az ügyfél minden költségét bemutató, állománnyal súlyozott - thm értékei. Áprilisban az állami kamattámogatásos mfl-t így 3,16 százalék, az 5 évig fix kamatú 3,42 százalék, a 10 éves 3,95 százalék, a futamidő végéig fix konstrukciót pedig 4,76 százalék átlagos thm-mel folyósították a bankok.

Az mfl-nél az átlagos felvett hitelösszeg 12,2 millió forint, az átlagos futamidő 17,5 év, szemben a nem minősített lakáshitelek átlagosan 9 millió forintos hitelösszegével és 16 éves futamidejével. A statisztikák szerint tehát a lakosság bizalmát jelzi, hogy nagyobb összegben és hosszabb futamidőre veszik fel a fogyasztóbarát lakáshitelt, mint más lakáskölcsönöket.

A csak biztonságos fix kamatozással elérhető mfl-nek is köszönhetően az ügyfelek az egyéb lakáshiteleknél is szinte kizárólag a fix kamatot választják a kockázatosabb változó kamatozás helyett. Az mfl-nél ráadásul ezen belül is egyre inkább a minél hosszabb időre történő kamatrögzítést választják az ügyfelek: az idén áprilisban kihelyezett fogyasztóbarát lakáshitelek 91 százaléka így legalább 10 évig fix kamatú, illetve állami támogatásos volt.

Hitelkiváltásra is használható

Az mfl nem csak lakásvásárlásra, építésre, fejlesztésre vehető igénybe, de az ügyfelek korábbi magasabb/változó kamatozású lakáshiteleiket is kiválthatják ennek segítségével.

A fogyasztóbarát lakáshitelek előnye, hogy a referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot. A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15, állami kamattámogatott hitel esetén 25 munkanap, a folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2, állami kamattámogatott hitel esetén 5 munkanap.

A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka (de legfeljebb 150 ezer forint) lehet, az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes. Az MNB összehasonlító kalkulátort is működtet honlapján www.minositetthitel.hu címen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.06.06 07:23

A dzsentrik semmit nem tanultak a múltból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html