17 magyar cég kapott összesen 2,6 milliárdot

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2015 második negyedéves jelentése szerint 17 kockázatitőke-befektetés zárult le eredményesen ebben az időszakban. A kockázatitőke-alapok által eszközölt tranzakciók összértéke 2,6 milliárd forintot tett ki. Az április és június között megvalósult invesztíciók közel fele az élettudományok terén realizálódott, ez az ágazat az üzleti és ipari termékek, valamint az üzleti és ipari szolgáltatások ágazatával együtt a kockázatitőke-befektetések értékének 81 százalékát fedte le a negyedév során.
Napi.hu, 2015. szeptember 28. hétfő, 09:38
Fotó: Napi.hu

2015 második negyedéve során 17 kockázatitőke-befektetést zártak le a magyarországi kockázatitőke-alapok, ami elmarad az előző negyedévben zárult 26 tranzakciótól. A befektetéseket tíz alap hajtotta végre, közülük a három legaktívabb valósította meg az ügyletek 73 százalékát.

Az idei második negyedév során lezárt kockázatitőke-befektetések összértéke 2,6 milliárd forintot tett ki, amely mintegy 43 százalékkal maradt el az előző negyedév összértékétől. Az átlagos tranzakcióméret az április-júniusi időszakban 150 millió forintot ért el. A befektetések értéke nagy szóródást mutat, a második negyedévben megvalósult legnagyobb értékű beruházás 568 millió forintot tett ki.

"A második negyedév tranzakciószámának várhatóan átmeneti visszaesése ellenére 2015 második félévében a kockázati tőke befektetések volumenének további növekedésére számítunk" - reagált Molnár András, a HVCA elnökségi tagja, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. "A magyar kockázati tőke piacot idén is a Jeremie-alapok dominálják, amelyeknek kihelyezési időszaka év végén lejár, várható meghosszabbítása még bizonytalan. Így a befektetési időszak hajrájában várhatóan növekvő mértékben jutnak majd elsőkörös és follow-on befektetéshez nagy növekedési potenciállal bíró vállalkozások."

A befektetők nemcsak az új társaságokban látnak fantáziát. Ezt mutatja, hogy a negyedév során a lezárt tranzakciók értékének 73 százaléka áramlott új befektetési célpontokhoz, szemben az előző negyedévben tapasztalt 83 százalékos aránnyal. A befektetett tőke 27 százaléka olyan társaságokhoz folyt be, amelyek már korábban is finanszírozáshoz jutottak, befektetőik a cégek további fejlődését kívánják biztosítani az újabb tőkeinjekcióval.

A cégek életciklusát tekintve a legtöbb befektetés ismét a start-up fázisú cégekre jutott, a források 57 százaléka áramlott ezekbe a társaságokba. A fennmaradó 43 százalék kétharmad-egyharmad arányban oszlott meg a magvető és a későbbi életciklusban lévő vállalkozások között.

A három legtöbb kockázati tőkét bevonó ágazat a negyedév során a teljes tőkemennyiség 81 százalékát volt képes magához vonzani. Ezek közül az élettudományok területére érkezett a kihelyezett kockázati tőke 49 százaléka, az üzleti és ipari termékekbe 17, az üzleti és ipari szolgáltatásokba pedig a források 15 százaléka. Volumenét tekintve mindhárom szektor 300 millió forint fölötti értékű kockázati tőkét volt képes mozgósítani. Az élettudományok szektora 2013 harmadik negyedéve óta folyamatosan ott szerepel a legjobban teljesítő három ágazat között, a mostani 1,2 milliárd forintos kockázatitőke-befektetéssel ebben az időszakban érte el eddigi legjobb eredményét.

A negyedév során hat kilépésre (exit) is sor került, amelyek három kockázatitőke-alaphoz voltak köthetőek. Úgy tűnik, hogy bár a befektetések területén kisebb volt az aktivitás, a kiszállások területén több ügyletet zártak a hazai pénzügyi befektetők: az idei évben eddig nyolc exitre került sor, ami darabszámát tekintve megegyezik a 2014 során összesen megvalósult kiszállással.

HOZZÁSZÓLÁSOK