2018-ban kezdődhet Paks 2 építése

Legalább negyven százalékban magyarországi beszállítók építik majd a tervek szerint a Paksi Atomerőmű tervezett két új blokkját, az orosz Roszatommal kötött megállapodás értelmében - hangzott el a projektről tartott szerdai háttérbeszélgetésen. Az engedélyeztetés 2017-ben zárulhat le, és 2025-ben állhatnak üzembe az új blokkok.
Inforádió, 2014. szeptember 25. csütörtök, 16:39
Fotó: Napi.hu

Az uniós szankciók nem vonatkoznak erre a projektre, az orosz partnerrel pontosan ugyanúgy zajlottak a tárgyalások az elmúlt hetekben, mint azt megelőzően - mondta az InfoRádiónak a paksi bővítés kormánybiztosa. Aszódi Attila kifejtette: most a megvalósítási megállapodásokról tárgyalnak, arról, hogy pontosan hogyan fogják magát az erőművet megépíteni, milyen paraméterekkel, és hogyan fogják ezt működtetni. "Ezeket egyeztetjük jelenleg" - mondta.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az erőmű építésének engedélyeztetése gyakorlatilag már elindult, hiszen a telephely-vizsgálati programnak az engedélyezése már folyamatban van. Felhívta a figyelmet, hogy nagyon sok engedélyt kell beszerezni.

Tájékoztatása szerint az építés 2018 körül kezdődhet el, ez még az engedélyezési folyamattól és a tervezéstől is függ, "de nagyjából ez a céldátum". Az új blokkok pedig a tervek szerint 2025-2026 magasságában tudnak elindulni - fogalmazott.

Aszódi Attila kifejtette: számítások szerint a két új paksi blokkból származó villamos energia egységköltsége nagyjából 15 és 17 forint között lesz kilowattóránként, persze ez számos dologtól függ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gybognarjr, 2014.09.25 18:02

Szerte a Világon, az atomreaktorok építése háromszor annyiba kerül, mire befejezik, mint a költségvetés, amikor elhatározták, hogy építenek egyet. Az építkezés is elhúzódik, kétszer olyan hosszú időre, mint tervezték. Mindez azért van, mert a technológia állandóan fejlődik, a követelmények és az engedélyezések törvényeivel együtt és állandó módosításokr van szükség, áttervezéssel, engedélyezéssel.
Persze be lehet fagyasztani a terveket, figyelmen kívül hagyni a technológia fejlődését, a biztonsági berendezések fejlődését, ellopni a pénz felét és építkezni, hűbelebalázs módon, miután a reaktor (blokk) elavult és kevésbé biztonságos lesz mire beindítják. Viszont szét lehet kürtölni, hogy Magyarország Jobban Teljesít.
Ennyi pénzből, 2025-re négyszer annyi zöld energiát lehetne termelni, alternative módszerekkel, nap/szél és egyéb megújuló forrásból, az emberek veszélyeztetése nélkül. Persze az emberek élete Magyarországon soha nem számít semmit, egy fillért sem ér a polgár élete, csak azoké, akik a kormányba, az uralkodó pártba és a diktatúrába bekerülnek. Sok sikert!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html