Erzsébet-utalvány: mi lesz a beígért juttatásokkal?

A jövő évtől már nem lehet rendelni Erzsébet-utalványt. Azok jártak jól, akik még az év végi jutalmazásra felhasználták. Viszont szép számmal vannak olyanok is, akik 2019-re is ígértek ilyet a dolgozóknak, amit most ki kell húzni - de hogyan?
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 22. szombat, 09:22
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb boltos vállalkozások álláshirdetéseiben ott az Erzsébet-utalvány, mint juttatási lehetőség. Az Aldi és a Lidl még az összegét is elárulja ennek a juttatásnak, mennyit adott volna belőle, de például az Auchan is felsorolja a béren kívüli juttatások között -írja a Blokkk.com kiskereskedelmi szakblog.

Nehezíti a boltos vállalkozásoknál is a munkaerő-gazdálkodási tervek véglegesítését, hogy még nincs döntés a 2019-es minimálbérekről, de előzetesen számolni kellett már valamivel, leginkább azzal, ami kiszivárgott a híradásokban. A cafetériához nehéz hozzányúlni: hiába szűnnek meg az adókedvezmények a Szép-kártya kivételével, a munkaerőhiány sok szabályt és szokást felülír.

A leleményesebb munkaadók év végi jutalom keretében még kiszórtak egy adag Erzsébet-utalványt, jövőre viszont már többet rendelni már nem tudnak.

Egy 200 milliárd forint nagyságrendű piac fog most megszűnni

Kérdés, mit lépnek a munkaadók, hiszen értelem szerűen a munkavállalók nem szeretnék, ha a jövedelmük a cafetéria kedvezményes adózásának megszüntetése vagy éppen az ígért Erzsébet-utalvány leállítása miatt csökkenne.

A cégek az eddigi cafetéria egy részét átterelhetik a Szép-kártyára - persze az egy másik kérdés, hogy aki eddig boltban váltotta be az Erzsébet-utalványát, az most akar-e szállodába, vagy vendéglőbe menni helyette. Feltehetően amennyire lehet, végül leépítik a cégek a cafetéria kereteit, és a bérbe beépítik azt.

Mit kezdenek a többletköltségekkel?

Az adókedvezmények megszüntetése is jelent többletköltséget a cégeknek, hiszen a bérbe beépíthető cafetéria rész már rendesen, kedvezmény nélkül adózik. Ezt a cégek vagy ráteszik többletként a 2019-es bérköltségekre, vagy ennyivel visszafogják a 2019-es béremeléseket. Tehát ezekben az esetekben nem fog kevesebbet keresni a dolgozó, de vagy a cég vállal több adóköltséget, vagy lefarag valamennyit a 2019-re tervezett emelésekből.

Valószínűleg lesznek olyan vállalkozások is, ahol majd csak széttárják a kezüket, mondván, ha a kedvezményes adózás megszűnt, akkor nem tudnak több pénzt fordítani bérköltségre - teszi hozzá a szakblog.

A jövő évtők persze nem a cafetéria lehetősége, hanem csak annak kedvezményes adózása szűnik meg (a már említett Szép-kártya kivételével) - jegyzi meg a blog. Kérdés, milyen üzenetet akar küldeni egy-egy vállalkozás a dolgozóinak azzal, hogy cafetéria címén továbbra is ad a béren felül valamilyen más juttatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.12.27 15:04

Orbán Schritt für Schritt halad előre. Van a háttérben egy tanácsadó csapat, aki az élet minden területét átfésüli folyamatosan, hol találni még független vagy Fidesz-ellenes gazdasági érdekeltséget. Ahol valamire bukkannak, súlyától függően vagy a NAV vagy pár "megmondó" rosszabb esetben "erős szándékot kihangsúlyozó" brigád jelenik meg. Ma már tudjuk, hogy a privát kézben levő krematóriumok szoktak bűnözőknek "szívességet" tenni. A hamu már nem beszél.

Az Erzsébet-utalványról - egyértelműen a Csányi-Orbán familia áll a háttérben. Magyarország folyamatosan, megállás nélkül csúszik át bűnözők kezébe.

Tenni kellene valamit (?). Vagy hagyni a francba az egészet. Nem kérdés, de válasszatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.12.27 13:15

"Kérdés, milyen üzenetet akar küldeni egy-egy vállalkozás a dolgozóinak azzal, hogy cafetéria címén továbbra is ad a béren felül valamilyen más juttatást."

A kérdés baromság, a dolgozó nem üzenetet vár a munkaadójától, hanem bért és megbecsülést és normális munkafeltételeket. A cafeteria többnyire a munkaszerződés része, tehát szerződés szerinti járandóság, marhára nem üzenet.
Persze ha a cégvezetés teljesen ötlettelen, inkább hagyják abba a vállalkozást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2018.12.27 10:50

És, hogy miért maradt meg a Szép kártya?
Mert az összes, valamire való felhasználói helyet felvásárolta a Mészáros - Tiborcz - O. Ráhel bünbanda. Tehát, ez sem más, mint egy alaposan megtervezett korrupció, O1G családjától és a strómantól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dezsike, 2018.12.22 12:07

Aki eddig a boltban kaját vett a bözsiből, most elmegy valamelyik gyorsétterembe hízni a szép kártyából, legalábbis a megyeszékhelyeken. A többi meg inkább lemond az egészről, esetleg megkapja zsebbe kápéban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2018.12.22 09:50

"mi lesz a beígért juttatásokkal?" mi lenne, semmi. ezt szokta meg a magyar, hazudnak neki. ígérnek, és az ígérte az is marad. elfogadott hazugság van, ezért is az ország jelzése a H. h mint hazugságország.
"mi lesz a beígért juttatásokkal?" semmi. úgy olvastam, hogy csak a papír utalvány szűnik meg a kártyára lehet utalni, vagyis utalvány. LOL
"mi lesz a beígért juttatásokkal?" semmi. megszoktuk azt is, hogy itt semminek sincs jövője. egyik nap van valami, a másik nap már bezárt, betiltották, megszűnt.
"mi lesz a beígért juttatásokkal?" a nyuggerek még megkapják a karácsonyra elmaradt utalványt, mert azt a fidesz már legyártatta, csak elrakta az ep kampányra. jövő év végéig fel lehet használni, tehát ha most megrendelték, akkor adják oda amikor akarják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html