Mennyibe kerül egy szelet az idei országtortákból?

Az augusztus 20. alkalmából kiválasztott Magyarország tortája és cukormentes tortája az elmúlt tíz évet tekintve még egyszer sem esett bele az olcsón elkészíthető desszert kategóriába: általában különlegesebb és drágább alapanyagokból kell dolgozniuk a cukrászoknak, emiatt is adják magasabb áron általában, mint más tortaszeleteket - írja cikkében a Pénzcentrum, amely utánanézett, hogy idén mennyibe kerülnek a tortaszeletek.
Domokos Erika, 2020. augusztus 23. vasárnap, 07:05
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

A 2020-as Magyarország tortája és cukormentes tortája verseny győzteseit, a Curiositas (Kíváncsiság, ami Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása) és a Szentivánéji álom nevű (amit a JÓkenyér cukrászat készített) desszerteteket augusztus 19-től egyre több helyen megvásárolhatják az érdeklődők. Több mint háromszáz cukrászda jelezte, hogy elkészíti ezeket.

A mandulás piskótás, birsalmás Curiositást árusítók listáját itt olvashatja, a meggyes habkrémes, tejszínes angolkrémes Szentivénéji álom tortáét pedig itt.

A Pénzcentrum megkérdezte a cukrászdákat, hogy a tavalyi szeletárakhoz képest, ami vidéken és Budapesten 700-800 forint volt, mennyiért adják az idei országtortákat. A válaszokból kitűnik, hogy az árfolyamváltozás és a koronavírus okozta válság rajta hagyja nyomát idén az árakon.

Idén olcsóbb a cukormentes, mint a hagyományos

"Azt tudni kell, hogy a verseny kiírásánál nem szempont a torta bekerülési ára. Ezekre a tortákra jellemző, hogy sokféle és magasabb árazású alapanyagokból készülnek, emiatt viszonylag drágán tudják előállítani és kínálni a cukrászdák" - mondta Mohácsy István, a pátyi Caffe Trevi cukrászda képviseletében a lapnak.

Sitkei Balázs, a paksi Stella Cukrászda cukrászmestere elmondta, hogy 800 forint körül fogják adni a tortaszeleteket, míg tavaly emlékezete szerint 700 forintért kínálták. Ezzel még mindig az átlag alatt maradnak, hiszen egy-két cukrászda jelezte csak a lapnak, hogy 800 forint alatt tervezik adni a tortaszeleteket. Idén a cukormentes országtorta alapanyagára olcsóbb, mert több helyen a Szentivánéji álom 750 forintba, míg a Curiositas 850 forintba kerül. Lesznek azonban olyan helyek is, ahol még magasabb áron adják a szeletet, az elérheti a 890 forintot, sőt, Budapesten akár a 950 forintot is - írja a Pénzcentrum.

Szentivánéji álom
Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Tavaly és idén is 750 forintba kerül egy szelet országtorta - mondta a lapnak a tatai Petre Cukrászda tulajdonosa, Petrezselyem Adrienn, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a cukrászok a megadott recept szerint, minőségi alapanyagokból akarják elkészíteni a tortát, akkor nem nagyon mehetnek ez alá az árszint alá. Budapesten még meg lehet tenni, hogy 800 vagy akár 900 forint feletti áron adják, de az ország szegényebb régióiban, ahol erre nincs fizetőképes kereslet, rengeteg cukrászdának komoly kihívás belevágnia.

Ezt a számok is alátámasztják: a 376 cukrászdából, amely augusztus 18-ig jelentkezett az árusítóhelyek közé, 101 Budapesten található - számolta össze a Pénzcentrum.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.08.23 12:28

Magyarország tortája is a hazai viszonyokat tükrözi. Drága.
800 Ft/szelet, ez annyi mint egy átlagos nettó órabér a fizikai munkásoknál.
Ha egy szelet sütiért egy egész órát kell rabszolgálni, akkor kenjék a hajukra.
Még sohasem vettünk a drága magyar tortából, egyszer kaptunk egy szeletet, s rájöttünk, jobb is, ha nem költünk rá, mert abból csak a cukrász él jól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csodacsampi, 2020.08.23 08:17

Oszt tessenek mondani,hogy ez a bodagok mitől válnak turul-pitévé (netán a turulbárók,NER-bakterok körbehugyozzák) ? ? Mennyi bennük az"alkotmányos-köccség " ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html