Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több százezer vállalkozót érint, hogy sokak kérése ellenére megváltozik a kisadózó vállalkozások tételes adójának, azaz a katának a szabályrendszere - foglalta össze az adózási változásokat cikkében a hvg.hu.

Ha egy cég egy adóévben egy magyarországi partner felé legalább nettó 3 millió forint értékben számláz, akkor a 3 millió forint fölötti rész után a vevő, vagy a szolgáltatást igénybevevő fél 40 százalék különadót fog fizetni 2021-től. Ha külföldi kifizető felé számláz egy év alatt 3 millió forintnál többet, akkor a katás adózó fizeti a 3 millió forint fölötti rész 71,42 százaléka után a 40 százalékos adót.

Iparűzési adó

Sok kisebb céget érint az is, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét elengedi a kormány. Igaz, ez azoknak a vállalkozásoknak lesz elsősorban segítség, amelyek könnyebben megúszták a válságot, mivel az adó alapja az árbevétel - jegyzik meg a cikkben.

Más adók

A kisvállalati adót 2021-től akkor választhatja valaki, ha az előző adóévben a bevétele és a mérlegfőösszege 3 milliárd forint alatt maradt. Az adóalanyiság akkor szűnik meg, ha a bevétel 6 milliárd forint feletti.

Az általános forgalmi adó szabályaiban is vannak változások. Az adóalap mostantól utólag csökkenthető azokkal a behajthatatlan követelésekkel is, amelyeknél a vevő nem áfa-alany.

Megszűnik a munkaerő-kölcsönzés fordított adózása, csak az építőipari munkaerő-kölcsönzésnél marad érvényben, azon belül is csak az ingatlanokon végzett munkáknál.

Lakásáfa

Januártól egy év szünet után újra 5 százalék lesz az új lakások után fizetendő áfa, a kedvezmény 2022 végéig él, eddig kell egy lakást átadni, vagy adásvételi szerződést kötni rá, utóbbi esetben 2026-ig van idő felépíteni - foglalta össze a hvg.hu.