Legalább hat éve folyamatosan veszteséges, nyilvános elérhetőségein elérhetetlen, negatív a saját tőkéje és nincsen fizikai dolgozója a City Mail Kft.-nek, amelyről sokáig azt lehetett hinni, hogy a 2013-as postai liberalizáció után a Magyar Posta egyetlen lehetséges konkurense lesz. A cég beszámolója alapján az állami vállalatnak egyelőre nem kell aggódnia: bár a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) engedélyével Budapesten 2015 óta jogosult a 2 kilogramm alatti küldemények felvételére, továbbítására és kézbesítésére, mégis mindössze 1,5 millió forint a City Mail tavalyi árbevétele, ellenben 91 millió forintos vesztességet könyvelhettek el.

A mai napig egyedül ennek a cégnek engedélyezte az állami vállalaton kívül az NMHH, hogy tömegesen kézbesítsen leveleket (például banki, közüzemi számlákat) azok ügyfeleihez. Ennek ellenére a City Mail Kft. 2013 óta összesen már mintegy 300 millió forint veszteséget termelt, ebből 72,5 millió forint 2017-ben jött össze. Legutóbbi beszámolójuk szerint nem foglalkoztattak túl sok embert, mindössze 2-2 szellemi, illetve fizikai dolgozójuk akadt, mára már csak 2 szellemi dolgozójuk maradt. A társaság május 29-i taggyűlésének jegyzőkönyve szerint mindez már a tulajdonosokat is aggasztja. A cég többségi tulajdonosa a horvát Ivan Mestrovic, aki Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó eszéki labdarúgócsapatának, az NK Osijeknek az elnöke. Szintén tulajdonos a postai cégben Sakalj (Szakály) Ferenc, aki az eszéki klub igazgatótanácsának a tagja.

Irány Svájc!

A társaság negatív saját tőkéje azonnali figyelmet és megoldást igényel, másképpen a társaság nem felel meg a hatályos tőkekövetelményeknek. Mestrovic úr elmondja, hogy csak két megoldást lát arra, hogy a saját tőke újra pozitív legyen. A tagok vagy végrehajtanak egy üzletrész arányos tőkeemelést, vagy pedig ő (Ivan Mestrovic) eléri, hogy a társaság legnagyobb hitelezője, az AM Consulfid SA, amely felé a társaság aktuális tartozása kamattal együtt meghaladja a 900 ezer eurót (mintegy 290 millió forint), egyoldalúan elengedje a tartozást vagy annak egy részét

- szerepel a taggyűlési jegyzőkönyvben. Az nem derül ki, hogy Ivan Mestrovic miként érné el 12 nap alatt, hogy a Luganóban székelő, pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó svájci cég elengedje a tartozást, de a taggyűlésen megszavazták, hogy idén június 10-ig legalább 800 ezer euró (mintegy 250 millió forint) tartozás elengedést kéne elérnie a fő tulajdonosnak.

Ráadásul 2018-tól kezdve az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatóknak minden év június 30-ig egy összetett forgalmi jelentést kell leadniuk az NMHH felé, amely tartalmazza a postai szolgáltatások mennyiségét darabszámban, az árbevételt és a költségeket, utóbbiakat felosztva az egyes tevékenységek között. Ez még nem készült el, de érdekes lesz megtudni, hogy hány darab levelet kézbesítettek fizikai dolgozó nélkül.

Bezzeg a Magyar Posta úgy is nyereséges, hogy egyre kevesebb a levél. Az áremelésnek, valamint a 2018-as választás miatti többlet feladásoknak köszönhetően így is növekedtek tavaly az állami vállalat bevételei. Beszámolójából kiderült, hogy az adózott eredménye 497 millió forint, az árbevétele pedig a 2017-es 189 milliárd forintról 200,8 milliárd forintra gyarapodott komoly rivális hiányában.