25 milliárdba kerül Orbán legújabb álma

A 2017-es vizes vb megrendezése mintegy 25 milliárd forintba kerül Magyarországnak. A kormány döntése szerint az új Úszópalota építtetője a magyar állam nevében a MNV Zrt. lesz, s a megvalósításra rendkívüli sürgősséggel, haladéktalanul meg kell indítani a beszerzéseket.
Napi.hu, 2015. március 13. péntek, 15:10
Fotó: Napi.hu

Megfeszített munka és jelentős kormányzati hozzájárulás kell ahhoz, hogy a kormány szerdai döntésével Budapest meg tudja rendezni a 2017-es FINA Úszó-, Vízilabda-, Műugró és Nyíltvízi Világbajnokságot. Összesen 85 millió dollárba - jelenlegi árfolyamon 24,7 milliárd forintba - kerül a világbajnokság megrendezése Magyarországnak, az összegben benne vannak a létesítmény-fejlesztések és a rendezés költsége is - derült ki Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnökének nyilatkozatából, amit az RTL Híradónak adott.

Látványterv
Forrás: NSK

A Dagály strand területére tervezett új úszókomplexum mintegy 8 milliárd forintba kerül, de fejlesztik a margitszigeti Hajós Alfréd uszodát és a nyílt vízi versenyeknek otthon adó balatonfüredi helyszínt is. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy a költségek megtérülését, sőt hasznot vár a rendezvénytől. A kormány a sikeres rendezéshez új törvényt is hozna. Orbán Viktor szerint a jelenleg érvényben lévő törvények alapján a rövid határidő miatt nem tudnánk megrendezni az eseményt, így törvényt kell alkotni a lebonyolítással összefüggésben. Az ellenzéki pártok egyelőre nem zárkóznak el a tárgyalásoktól, de az LMP más, kiemelt beruházási törvényt már nem támogat. Az ellenzék alapvetően támogatja a vb-rendezést, de átlátható és takarékos gazdálkodást szeretne, és hogy ne csak kormányközeli cégek vehessenek részt az építkezésekben - hangzott el az RTL Híradóban.

Rendkívüli sürgősséggel, így hirdetmény nélkül indulhatnak a beszerzések

A legnagyobb beruházás egy nagy befogadóképességű, a tervekben Úszópalota néven említett létesítmény építése lesz a XIII. kerületi, 8,9 hektáros Dagály strand területén. Ennek becsült költsége nyolcmilliárd forint, és 2017. március 31-ig kell elkészülnie. A kormány szerdai határozatában döntött arról, hogy az építtető a magyar állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) legyen, és a beruházás megvalósításához szükséges beszerzésekre vonatkozó közbeszerzési eljárásokat az ajánlatkérők rendkívüli sürgősséggel, haladéktalanul megindítsák. A "rendkívüli sürgősség" a közbeszerzési törvény szerint lehetőséget ad a hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzések, azaz a nem nyilvános eljárások lebonyolítására.

A nemzeti fejlesztési miniszternek és az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosnak április 15-ig kell egy előterjesztést készítenie a kormánynak a beruházás keretösszegéről, a források rendelkezésére bocsátásáról és a beruházással kapcsolatos állami feladatok ellátásáról. A nemzetgazdasági miniszternek pedig a fejlesztési és az emberi erőforrások minisztere bevonásával azonnal intézkedni kell a beruházás megvalósítását szolgáló 2014-es költségvetési maradvány és e célra - még a 2021-es úszó vb megrendezésére betervezett - 2015-ben rendelkezésre álló előirányzat átcsoportosításáról az állami vagyonnal kapcsolatos bevételi-kiadási fejezethez (MNV) - derül ki a kormány határozatából.

Kiemelt ügyek az Úszópalota hatósági ügyei

Látványterv
Forrás: NSK

A kormány rendeletben döntött arról is, hogy az úszókomplexum építésével, valamint a kapcsolódó gát-, közmű- és útépítésekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket kiemelt jelentőségű ügyekké nyilvánítja. Ide tartoznak a beruházás megvalósításához, használatbavételéhez és működéséhez szükséges hatósági ügyek. A kiemeltté nyilvánítás az eljárások egyszerűbb, gyorsabb lebonyolítását jelenti. Nem kell például építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A kormány döntött, összefogunk

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy Budapest rendezi a 2017-es vizes vb-t, miután a mexikói Guadalajara pénzügyi okok miatt egy hónapja visszalépett. Így a 2017-ben Budapestre tervezett junior úszó vb-t 2019-ben rendezzük meg. (Magyarország tavaly a 2021-es felnőtt úszó vb rendezését nyerte el, de most "beugróként" előbb rendezhetünk.) "Ekkora nemzetközi eseményt Magyarország még nem rendezett, ezért összefogásra lesz szükség, mert ez egy hatalmas vállalás. A siker nincs megírva a csillagokban. Kockázatot vállaltunk, de a feladat teljesíthető. Büszkék vagyunk rá, hogy minket választott a FINA" - tudósította Orbán szavait az MTI.

Az Úszópalota a kapcsolódó gát-, közmű- és útépítésekkel a Dagály-fürdő 8,9 hektáros területén valósul meg. A Duna-menti fás, bokros terület kiemelten fontos zöldfelület, mind a XIII. kerületben, mind a fővárosban. Fővárosi jelentőségű védett természeti érték a Dagály strandfürdő kútja, a Béke-kút. Gyárfás Tamás a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának elmondta: eredetileg egy 5000 ember befogadására alkalmas uszodát építettek volna 2017-re, és négy évvel később azt bővítették volna 18 ezresre. Most annyiban változnak a tervek, hogy a nagyobb kapacitású létesítményt bontják majd vissza.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.16 17:43

@foldnyuzo: ami az ország érdekeivel ellentétes.


..nee ellentétes ...,mindent nem lehet megenni !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cila001, 2015.03.16 16:57

G.orbán és csapata ,a fideSS-kdnp oligarha maffia rabló bandától vissza kell venni,amit 2010-től kiloptak a költségvetésből,és akkor lehetne a szegényeket ,5-6 millió Magyar Embert helyzetbe hozni,jó anyagi helyzetet teremteni!!!
Aztán lehet gondolkodni világbajnokságról,és olimpiáról!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2015.03.14 11:33

Olvastam a Hvg-én,hogy a magyar tolvajok királynője a Repülős Gizi,de ki a KIRÁLY?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Minorkavidor, 2015.03.14 10:45

"A "rendkívüli sürgősség" a közbeszerzési törvény szerint lehetőséget ad a hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzések, azaz a nem nyilvános eljárások lebonyolítására."
' A kiemeltté nyilvánítás az eljárások egyszerűbb, gyorsabb lebonyolítását jelenti. Nem kell például építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye."
A fentebb idézet szövegben van a lényeg, a többi rizsa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2015.03.14 10:11

Az úszósportban nincs nyereség ,hasonlóan a "nagy magyar sikerágazatokhoz":) Vizilabda,5 tusa,kézilabda,evezős sportok. Kis nézősereg, kevés bevétel kevés szponzor,kis ész,nagy magyar mellény:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html