28 milliárdos fejlesztés adtak át

Átadták a vasúti GSM-R rendszer budapesti központját. A GSM-R lehetővé teszi, hogy a vonatoknak ne kelljen megállniuk az országhatáron, sem mozdonyt, sem pedig mozdonyvezetőt nem kell cserélniük.
MTI-Eco, 2015. június 23. kedd, 17:56
Fotó: Napi.hu

Elkészül az év végére a MÁV és a GYSEV részére az a GSM-R rendszer, amellyel Magyarország csatlakozik az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez (ERTMS) - mondta Agárdi Ferenc, a projektgazda NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. projektigazgatója a fővárosi központ átadásán. A GSM-R rendszer lehetővé teszi, hogy a vonatoknak ne kelljen megállniuk az országhatáron, sem mozdonyt, sem pedig mozdonyvezetőt nem kell cserélniük.

A rendszer első fázisa egy budapesti és egy vidéki központból, 147 bázisállomásból, 1150 kilométer optikai hálózatból, valamint egy új diszpécser rendszerből áll. Az első fázisa az év végére készül el, és a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében 85 százalékos, 23 milliárd 670 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg - ismertette a projektigazgató.

A most átadott budapesti központ párja már elkészült Székesfehérváron. Üzemzavar esetén az egyik központ át tudja venni a szükséges funkciókat a másiktól - tette hozzá a projektigazgató.

Az év végére 935 kilométer vágányhosszon elkészülő új rendszer része két európai vasúti folyosónak. Az egyik a spanyolországi Valenciából indul, és Franciaországon, Olaszországon, Szlovénián áthaladva érinti Budapestet. A másik folyosó pedig Drezdától indulva Csehországon és Ausztrián át érkezik Magyarországra, majd halad tovább Romániába.

A fejlesztés második szakaszában - várhatóan 2020-ra - 2500 kilométer hosszan épül ki a GSM-R rendszer.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.23 19:07

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html