A 3-as metróvonal északi - a Lehel tér és Újpest-központ közötti, összesen hat állomásból álló - szakaszának felújítása az ütemterv szerint halad - tudta meg a BKV Zrt.-től a napilap. (A korábbi bejelentés szerint a munka határideje 2018. december 31.) A fővárosi közlekedési társaság beszámolója szerint építészetileg teljeskörűen megújulnak az állomások, az utasforgalmi terek esetében már jól láthatók. Az akadálymentesítést szolgáló felvonók beépítésének előkészítése jegyében épülnek a felvonóaknák, és folyamatos a peronokhoz vezető lépcsők vasbeton szerkezetének készítése is.

A mozgólépcsők lejtaknáit korszerűsítik, illetve az utasforgalmi terek esetében helyenként már a burkolási munkálatok is elkezdődtek. Hamarosan kezdetét veszi a távközlési és informatikai rendszer kiépítése, valamint folyamatban van a gépészeti és áramellátó rendszer korszerűsítése is.

Az északi szakasz állomásainak felújításával párhuzamosan az alagútrendszer is megújul, jelenleg szigetelésjavítási és vízelvezetés-kiépítési munkálatok zajlanak. A jobb vágány már teljes egészében elkészült, jelenleg a bal vágány bontását végzik.

Az északi szakasz hat állomásának felújítására vonatkozó szerződés értéke 24,1 milliárd forint (ezt a a Strabag Építőipari Zrt. nyerte el), az alagúti munkákra vonatkozó értéke 47,8 milliárd forint (ezt pedig Swietelsky Vasúttechnikai Kft.). A Kőér utcai járműtelepet is fejleszteni fogják. A BKV tájékoztatása szerint 2019-ben kibővítik a a járműjavító csarnokot, a járműtelepi vágányokat részlegesen felújítják, valamint az áramellátást korszerűsítik. A társaság azokat a korábbi sajtóhíreket is megerősítette, hogy a 3-as metróvonal infrastruktúrájának felújításával összefüggésben kiírt közbeszerzési eljárások még nem zárultak le.

Fotó forrása: www.m3felujitas.hu