Összesen 30 milliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki a Duna Aszfalt - jelentették be a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Szíjj László milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég tízéves kötvényeket bocsátott ki 3,0447 százalékos átlaghozammal. Szíjj cége viszonylag drágán kapott hitelt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) programjában részt vevő társaságokhoz képest.

A korábban sikeres kötvénykibocsátást végrehajtó cégek közül a Pannonia Bio Zrt. például csupán 2,44 százalékos hozammal adta el a tízéves értékpapírjait, a Mol Nyrt. pedig alig 1,9 százalékossal. Az állampapírhozamhoz képest mért felár is sokkal magasabb lett a Duna Aszfaltnál, mint a két korábbi kibocsátónál, 180 bázispont, míg a Pannonia Biónál csak 115 és a Molnál pedig 73 bázispont volt a különbség. Az is igaz, hogy a Duna Aszfalt hitelminősítése gyengébb mint a másik két cégé, csupán BB, miközbe a Pannonia Bio BB+, a Mol pedig BBB- besorolással rendelkezik.

A korábbi sikeres kibocsátásoknál az MNB a kötvények felét jegyezte le, arról egyelőre nincs még adat, hogy a Duna Aszfalt hitelpapírjaiból mennyi került a jegybankhoz. A programba eddig húsz cég jelentkezett, az MNB pedig az első két kibocsátásból 21,7 milliárd forintot vett meg. A programban összesen 300 milliárd forintot költhet el a jegybank.