Ezzel Stephan Winkelmeier, a Bayerische Landesbank (BayernLB) pénzügyi igazgatója korábbi bejelentésére reagált, amely szerint a magyar leánybank egyes részeit áthelyezik egy úgynevezett "rossz bankba", ezzel a bank "emészthetőbb" lesz, ami javítja majdani értékesítésének esélyeit.

A történet valójában a teljes projektingatlanhitel-portfólió leválasztásáról szól, jelenleg ez zajlik az MKB Bankban - közölte Simák Pál. Az engedélyezési fázisnál tartó, lassan a végéhez közeledő procedúra révén a teljes, tehát a jól teljesítő és a problémás projektingatlan-hiteleket, összességében valamivel több mint 400 milliárd forint értékű portfóliót választ le az MKB-ról a német tulajdonos, és szervez át egy önálló, a BayernLB százszázalékos tulajdonában álló pénzügyi vállalkozásba.

Az elnök-vezérigazgató elmondta azt is: a leválasztással párhuzamosan az MKB tőkejuttatást is kap tulajdonosától.

A külföldön már jó gyakorlatnak számító, Magyarországon elsőként megvalósított modell segítségével nem csupán tisztább lesz az MKB portfóliója, hanem kimagasló mértékben javul az önfinanszírozó képessége. A leválasztás - amelyet kiegészít a bolgár érdekeltség már lezárt, valamint a romániai leánybank jelenleg is zajló értékesítése - az idén komoly költségeket ró az MKB-ra. Azonban már rövid távon jó esélyt kínál arra, hogy a legnagyobb veszteségforrásoktól megtisztított, feltőkésített, erős és egészséges MKB ismét az üzleti fejlődésre és az aktív hitelezésre koncentrálhasson - tette hozzá a bankvezető.