A cégek szerint a növekedés fő akadálya a munkaerőhiány

Októberben a júliusi történelmi csúcsát követő augusztus-szeptemberi esés után kissé emelkedett a GKI konjunktúraindexe, az emelkedés az üzleti várakozások javulásának köszönhető, a fogyasztói bizalmi index viszont némileg csökkent - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
Domokos Erika, 2018. október 24. szerda, 07:34
Fotó: Pixabay

Az EU támogatásával végzett felmérés szerint a konjunktúra index a szeptemberi 5,5 pontról októberben 7,2 pontra emelkedett. Az üzleti bizalmi index 13,1 pontra növekedett októberben az előző havi 10,4 pontról, a fogyasztói bizalmi index pedig az szeptemberi mínusz 8,3 pontról mínusz 9,5 pontra romlott.

Az üzleti szférán belül csak a kereskedelmi várakozások romlottak - közölte a GKI. Az ipari bizalmi index a szeptemberi jelentős esés után visszaemelkedett augusztusi szintjére.

Az építőipari bizalmi index a szeptemberi markáns csökkenés után emelkedett. Ezen belül a magasépítő cégek kilátásai javultak, a mélyépítőké viszont romlottak az előző hónaphoz képest. A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza ezúttal minden korábbi felmérésnél magasabb, 8,4 hónap volt.

A kereskedelmi bizalmi index kismértékben csökkent a szeptemberi emelkedés után. Az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése egyaránt kissé pesszimistább lett, a készletekről alkotott vélemény viszont pozitívabb.

A szolgáltatói bizalmi index második hónapja emelkedik, igaz hibahatáron belül. Javult az általános üzletmenet és az előző időszaki forgalom megítélése, gyengült viszont a forgalmi várakozásoké.

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben gyengült, a szolgáltató cégeknél nem változott. Az emberek munkanélküliségtől való félelme csekély, de októberben kissé nőtt.

A cégek szerint a gyorsabb növekedés fő akadálya a munkaerőhiány. Az áremelési törekvés minden ágazatban intenzívebb lett, kivéve a kereskedelmet. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé erősödött. A magyar gazdaság perspektívájának megítélése főleg az iparban, de az építőiparban is kedvezőbb lett, ellenben a kereskedelemben, a szolgáltató cégek valamint a lakosság körében romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index a szeptemberi javulás után, annál kisebb mértékben, de csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetét kissé rosszabbnak, jövőbeli megtakarítási képességét viszont enyhén tovább javulónak érezte. Ez utóbbit az emberek utoljára 16 éve érezték a mostaninál kedvezőbbnek. Érdemben nem változott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése - közölte a GKI az MTI-vel.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.10.24 22:35

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.10.24 21:58

@Juliusz48:
Igen, ez így van, bár az automatizálás jobb szó rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.24 09:43

Hazugság!
Nincs munkaerőhiány, hanem diszkriminatív válogatás van, és az Egyenlő Bánásmód Hatóság ezt hagyja. Fel kell oszlatni az EBH-t, ezért kár fizetést adni. Náluk kell kezdeni a közszféra leépítését.
Annyira nem érdekli a munkáltatókat, hogy a hirdetésbe le is merik írni, hogy 18-35 éves korig, 25-45 éves korig várják a jelentkezőket. Ezt például az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak hivatalból kellene vizsgálnia, és büntetni a cégeket.
Tehát a válogatás az életkorral kezdődik, majd utána pofára. Ki a szimpatikus. Nem az van, hogy tapasztalat, hanem szimpátia. Na, akkor ne rinyáljon a cégvezér, hogy nincs dolgozó.
Van munkavállaló, csak nem veszik fel.
És a munkáltatói hazugságnak a sajtó, így a Napi.hu is teret ad.
Minden nap öntik a hazugságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juliusz48, 2018.10.24 08:14

Ez a munkaerőhiány talán elkezdi a robotizálás felé terelni az országban vállalkozók többségét
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html