A Pénzügyminisztérium fokozott figyelemmel kíséri a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. munkavállalóinak sorsát, ezért felkérte a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítse az elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedését. Békés megyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat január végi adatai szerint több mint 1200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, csak a szarvasi járásban mintegy 400, ami a cég munkavállalóinak gyors elhelyezkedését nagyban segítheti - írja közleményében a tárca.

Csütörtökön jelentette be a cég, hogy hatvanhat év után befejezi termelését, miután a társaság súlyos likviditási gondokkal szembesült, melyet egyrészt a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása okozott. A társaság közölte azt is, hogy nem tudja elkerülni a teljes létszámleépítést, összesen több mint 400 embernek mondtak fel, bár azon vannak, hogy segítséget nyújtsanak a volt alkalmazottaknak, ennek köszönhetően már közel hatvan főt tudtak elhelyezni partner vállalataiknál.

A PM közleményében leírja, hogy a Békés megyei kormányhivatal folyamatos kapcsolatot tart a szakszervezettel, illetve a leépítést bejelentő szarvasi vállalattal, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében. A kormányzat mobilitási támogatásai is könnyíthetik a dolgozók újbóli munkába állását.

A bezárásról a Napi.hu elsőként számolt be január elején. Ahogy akkor közöltük, a dolgozók elhelyezkedésének segítésén túl más beavatkozást nem tervezett a kormány, vagyis nem mentette meg a csődbe ment Szarvasit úgy, ahogy például azt a Gyulai Húskombinát esetében tették.