Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint hosszú távú partnerségre is mód nyílhat az Északi Áramlat II. vagy a Török Áramlat gázvezetékekhez kapcsolódóan. Az elnökhelyettes felidézte, 2014-2015 telén, amikor Magyarországnak többletgázra volt szüksége, a Gazprom már igénybe vette a magyar gáztározókat. A Gazprom továbbra is kész a szerződött mennyiségen felüli tételeket küldeni - szögezte le az interjúban.

Az Északi Áramlat II-ről elmondta, keményen dolgoznak az európai partnerekkel, hogy megtalálják azt az új finanszírozási modellt, amellyel a vezeték eredeti ütemezésében készülhet el. Európának azért van rá szüksége, mert a vezeték mintegy 2000 kilométerrel rövidebb lesz az Ukrajnán keresztüli útvonalnál és minimalizálja a tranzitkockázatokat - tette hozzá.

A Gazprom vizsgálja a magyarországi villamosenergia-termelésben és a dunai cseppfolyós gáz (LNG) szállításában rejlő lehetőségeket is. Az európai közlekedés és szállítás éves gázigénye (LNG és sűrített földgáz, CNG) 2025-re eléri az évi 50 milliárd köbmétert független elemzők szerint, és a Gazprom arra számít, emelkedik a gáz súlya a szállításban a jelenlegi benzin és dízelárak mellett - olvasható a Világgazdaságban.