Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az atomerőművekben használt fűtőelemek néhány kampány alatt teljesen kimerülnek, hasadóanyag-tartalmuk lecsökken, és felszaporodnak bennük a különböző magreakciók során keletkező hasadási termékek és az uránnál nehezebb atomok. Ezért meghatározott időnként ki kell venni a kiégett üzemanyagot, és friss fűtőelemmel kell feltölteni a reaktort - olvasható az atomerőmű portálján.

A fűtőelem-átrakás a reaktor szétszerelésével jár. Bár az elsődleges cél a friss kazetták berakása, valamint a kiégett üzemanyag kirakása a reaktorból, ilyenkor nyílik lehetőség az ellenőrző vizsgálatok végrehajtására és a berendezések karbantartására is. Az 1982-től 2015 végéig az üzemelés 12 hónapos ciklusokban történt, azaz nagyjából 11 hónapnyi üzem után szerelték szét a reaktort és a berendezések egy részét.

Az üzemanyag módosításával, magasabb dúsítású fűtőelem alkalmazásával növelhető az üzemeltetési ciklus hossza. A nemzetközi példák tapasztalatait felhasználva a Paksi Atomerőmű az oroszországi gyártóval és a magyar és orosz kutatóintézetekkel karöltve saját üzemanyag kifejlesztése mellett döntött. A 2. generációs 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetta magasabb hasadóanyag-tartalma lehetőséget biztosít az atomerőművi blokkok maximum 425-428 napos kampányainak megvalósításához.

A 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése jelentős változásokat hoz a főjavítások ütemezésében. Az 1-4. blokkok üzemanyag-átrakásai 2016-tól kezdődően negyedéves ritmusban követik egymást. 4 éven keresztül csak évi 3 főjavítást alkalmaznak, majd az 5. évben minden blokk leáll. Így a leállások az év során egyenletesen oszthatók el, két egymást követő leállás között nagyjából két hónap szünetet tartva.