Magyarországon és Európában a XX. század eleji árveréseken a borok is megjelentek, ez a hagyomány megszakadt a világháborúk idején. Az elmúlt rendszerben a borászatot illetően hiánygazdaság alakult ki, így a minőség abszolút háttérbe szorult, nem születtek egyedi, magas minőségű tételek, ezzel együtt a fogyasztói igényesség is visszaesett.

A rendszerváltozást követően voltak ugyan törekvések, hogy visszatérjen a klasszikus borárverés a köztudatba, de tisztán kereskedelmi borárverések nem tudtak kialakulni. A II. világháborút és a rendszerváltást követően, 1993-tól a Budapesti Nemzetközi Borfesztiválon 14 éven át zajlott a Kereskedelmi korárverés, mely az évek során jótékonysági tételekkel is bővült. A kereskedelmi oldal nem tudott megerősödni, így az elmúlt 13 évben már csak Jótékonysági borárverésként működött, igaz ebben a formában hatalmas sikerrel.

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az AXIOART, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben már újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bortételek, valamint megerősödött az a vásárlói réteg is, amely érdeklődik a kifejezetten ritka, egyedi, magas minőségű borok iránt. Ez az árverés egy hosszabb út első lépése. Ehhez Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyét, a VinAgora borverseny eredményeit segítségül hívták, így az árverésre kizárólag olyan bort lehetett fölajánlani, mely 2002 óta valamelyik VinAgora nemzetközi borversenyen arany érmet nyert.

A VinAgora aranyérmes borokra 2018. december 1-14. között licitálhatnak az érdeklődők a www.axioart.com weboldalon.

Ízelítő a kalapács alá kerülő VinAgora aranyérmes borokból:

  • Heimann Családi Birtok Kft.: Barbár 2009 - VinAgora 2013 aranyérem - Egy nagy évjárat remek bora, mely a londoni Decanter World Wine Awards megmérettetésen is aranyérmet nyert. Rendelkezésre álló készlet: 48 palack.
  • Gróf Degenfeld: Andante 2008 - VinAgora 2011 aranyérem. - A Gróf Degenfeld birtok zászlós bora a késői szüretelésű aszús fürtökből préselt édes Andante. Mind jellegében, mind cukortartalmában bármely 6 puttonyos aszú méltó versenytársa. Rendelkezésre álló készlet: 41 palack.
  • Ikon Borászat: Ikon Tulipán 2008 - VinAgora 2011 aranyérem - Klasszikus bordeaux-i házasítás. 16 hónapon át érett 225 literes magyar tölgyfahordóban. Méltón viseli a Tulipán nevet, mely a nőiesség, a szerelem és a lángoló érzelmek megtestesítője. Rendelkezésre álló készlet: 80 palack.
  • Borbély Családi Pincészet: Borbély Olasz rizling válogatás 2011, 2013 - VinAgora 2015 aranyérem, VinAgora 2016 aranyérem. Rendelkezésre álló készlet: 20-20 palack.
  • Hilltop Neszmély Zrt.: Hilltop Prémium Sárgamuskotály 2011 - VinAgora 2012 aranyérem - 2011 egy kiváló évjárat, teljes érésben szüretelt, száraz, illatos, zamatos bor. Rendelkezésre álló készlet: 1 palack.