A pályázatokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta ki és bírálta el. A pénz egy állami alapból érkezett, ennek a forrása a vállalkozók által befizetett innovációs járulék, valamint a központi költségvetés. A 151 győztest felsoroló listán felbukkannak jól ismert, kormányközeli nevek, a közbeszerzéseket sorra nyerő cégek és állami vállalat is - és sok olyan vállalkozás, amelyeknek nincsenek politikai kapcsolataik, csak jó ötleteik - olvasható a hvg.hu cikkében.

Mészáros Lőrinc Opus Nyrt.-je a többségi tulajdonosa a Viresolnak, amely 281 millió forintot kapott projektjére, amelynek célja a keményítő retrogradációs hajlamának csökkentése és kis vegyszerigényű kationizálása, az ipari felhasználás bevezetéséhez. Mészáros és felesége tulajdonában lévő Talentis Group a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen kapott 580 millió forintot, mesterséges intelligenciával támogatott döntéstámogató rendszer kifejlesztésére cégcsoportok számára, komplex pénzügyi, jogi feladatok optimalizálására.

A Műegyetem a Duna Aszfalttal és a Strabaggal közös projektje is elnyert 995 millió forintot, a mélyépítési munkafolyamatok digitalizációjára és automatizálására.

A 4iG - amelynek fő tulajdonosa Jászai Gellért - 394 millió forintot kapott, hogy genetikai eredmények kiértékelését támogató orvosdiagnosztikai eszközön dolgozhassanak.

A Mol Nyrt. 483 millió forintból a poliéter-poliol terméktípusok kutatás-fejlesztését végezheti.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. - Pintér Sándor belügyminiszter volt cége - 282 millió forint jutott kapott Alkalmasságvizsgáló, Képességfejlesztő és Oktatási Központ létrehozására MaxWhere 3D digitális környezetet generáló rendszer alapján.

A Csányi Sándor mezőgazdasági vállalkozása, a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. a Kaposvári Egyetemmel közösen 406 millió forintból optimalizálhatja a hiperintenzív baromfi-hústermelő fajok fehérje- és aminosav-ellátását.

Az Ikarus az Óbudai Egyetemmel közösen indult: 841 millió forintot kaptak elektromos meghajtású, intelligens szervizképességű autóbusz-alvázcsalád kifejlesztésére.

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda a Cardnet Zrt.-vel együtt vitt el 202 millió forintot. Ebből a pénzből "turisztikai szempontból kiemelt eseményeken" használt platformfüggetlen, többmódozatú, szeparált alhálózatokban zárt láncú, nyílt fizetési megoldást fejlesztenének ki.

A további nyertesekről a hvg.hu cikkében olvashatnak.