Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem annyira meglepő módon a nők nagyobb arányban, mintegy 8 százalékkal többen gondolták, hogy a nemi diszkrimináció a fizetéseknél valóság, a férfiaknál 64 százalék volt ez az arány - idézi a 444.hu nőnap alkalmából a nemek közötti bérkülönbségekről készült közvélemény-kutatást, amelyet a Policy Solutions végzett az Amnesty International Magyarország megbízásából.

Életkor alapján a legfiatalabb és a legidősebb generáció tagadta leginkább a nemi bérkülönbségek létezését, a 60 év felettiek között minden negyedik megkérdezett . A 30 és az 59 év közöttiek 70-75 százalékban ismerték el a nemi alapú diszkriminációt. A középfokú végzettséggel rendelkezők 70-71 százaléka tekinti valósnak a jelenség létezését, a diplomások 78 százaléka, a legfeljebb 8 általános végzetteknek pedig csak az 59 százaléka.

A lakóhely szerinti megoszlás alapján a falvakban a legmagasabb a bérdiszkriminációt elismerők aránya, mintegy 74 százalék, míg a fővárosban csak 70 százalék ez az arány. Az MSZP-támogatói 32 százalékban utasítják el a jelenség létezését, a jobbikosok 26 százalékban, a fideszesek pedig 24 százalékban.

Az Európai Bizottság 2020-as felmérése szerint, az Európai Unióban átlagosan 14,1 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak, ami azt jelenti, hogy ugyanabban a munkakörben a nők lényegében két hónapot ingyen dolgoznak.