Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Biztonságosan üzemel a Paksi Atomerőmű a járványidőszakban is - írta közleményében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A vállalat 2020-ban 16 054,9 gigawattóra villamos energiát termelt, ez a mennyiség csak 1,42 százalékkal marad el az előző évi rekordtól, és továbbra is a bruttó hazai villamosenergia-termelés csaknem felét jelenti.

A koronavírus megjelenésével gyors, és a munkát jelentősen érintő változások mentek végbe a világban, amelyekhez rendkívül gyorsan, a számukra előírt normáknak továbbra is megfelelve kellett alkalmazkodniuk - írta Pekárik Géza, a paksi vállalat vezérigazgatója a közleményben. A rendkívül konzervatív, a biztonságot mindenek elé helyező rendszereikben komoly kihívást - és nagyon sokak számára jelentős áldozatot is - jelentett az atomerőmű normál működésének fenntartása, ennek ellenére garantálták az ellátás biztonságát.

A cég szerint a különleges helyzet sem akadályozta meg a továbbfejlesztett, a víz-urán viszonyra optimalizált üzemanyagkazetták bevezetésének tervezett lépéseit. Az újító megoldás lehetővé teszi, hogy ugyanazon megtermelt villamosenergia-mennyiséghez az eddiginél kevesebb kazetta felhasználására legyen szükség. Az új üzemanyag alkalmazását követően csökken a keletkező kiégett üzemanyagkazetták száma, javul az erőmű üzemanyag-felhasználási mutatója.

Folytatódtak 2020-ban is a biztonsági tartalékok további növelését, a blokkok rendelkezésre állását javító, korábban megkezdett fejlesztések, valamint az atomerőmű új, a nemzetközi legjobb gyakorlatot adaptáló működési modelljének bevezetése is - közölte a cég az MTI.