Annyi az üveghulladéknak Orosházán

Több mint hétszázmillió forintos technológiai fejlesztést hajt végre az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó orosházi Re-Glass Kft. - közölte Aszódi Ferenc cégvezető. A társaság a fejlesztést 550 millió forint hitelből és 167 millió forint saját forrásból valósítja meg.
Csernátony Csaba, 2020. május 19. kedd, 11:44
Fotó: Pixabay

A zöldmezős beruházás részeként épül egy 600 négyzetméteres csarnok, ahol az automata szabályozórendszer segítségével a szennyezett lakossági csomagolású üvegeket is fel tudják dolgozni. Így a Békés megyei hulladékkezelőtől, valamint más közszolgáltatótól is tudnak nagyobb mennyiségben üveghulladékot vásárolni.

Az újrahasznosított anyag 90 százalékát az orosházi öblösüveggyár használja fel alapanyagként - magyarázta. A Re-Glass jelenleg évente 25 ezer tonna sík- és öblösüveg-hulladékot tud feldolgozni, amit eddig döntő részben ipari üzemektől szerezték be. Az új technológia révén - a tervek szerint 2-3 év alatt - további 10-15 ezer tonna, szennyezett üveghulladékot is fel tudnak majd dolgozni.

A cég jelenleg 22-25 munkavállalóval üzemel, a beruházás révén további 4-5 dolgozót vesznek fel. A fejlesztés várhatóan ez év végére fejeződik be, az ügyvezető reményei szerint a tesztüzem ősszel elkezdődhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK