A kormányzás irányát befolyásoló következtetéseket vár a kormány attól a kutatástól, amit október közepén rendelt meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 1,44 milliárdért a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató konzurciumától. Ebben az EU 28 országának álllapolgárát kérdezik meg - immár negyedjére - egyebek mellett arról, hogy "Az ön országában jó vagy rossz irányba mennek a dolgok? Ön szerint a gyerekei jobban vagy rosszabbul fognak élni, mint ma? Ön hogyan ítéli meg Soros Györgyöt?" - írja a hvg.hu.

Hasonló kutatásra a Századvég 2015 végén 790 millió, 2017-ben 780 millió, 2018 elején pedig 905 millió forint értékben kaptak már megbízást. A portál kiemeli, hogy az EU polgárainak véleményét és különböző kérdésekhez - legfőképp a migrációhoz való - attitűdjét vizsgáló felmérések annak a több mint bruttó 6 milliárd forintos tanácsadói alapszerződésnek a kiegészítéseiként köttettek, amelyet még 2015 decemberében írt alá a cégcsoporttal az ITM-előd Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Az október közepén kötött, friss szerződés értelmében a 2019 elején esedékes újabb felmérést (egy belföldi időkutatással kiegészítve) 1,44 milliárd forintért végzi majd a konzorcium, ezzel összességében pedig három év alatt a nettó 10 (bruttó 11,5) milliárd forintnyi megbízáshoz közelít a kormányközeli cégcsoport.

Az indoklás szerint ezek a kutatások a kormányt hivatottak segíteni a "megfelelő lépésekhez", ám ez a portál szerint megkérdőjelezhető.

A hvg.hu továbbá kiemeli, hogy a nettó 905 millió forintért végzett munkába 2018-ban már az sem fért bele, ami 2016-ban (790 millióért) még igen: hogy a felmérés eredményeit csak számszerűen mutató diagramokon túl legalább minimális szöveges magyarázatot, értékelést fűzzenek az egyes kérdésekhez.

Bár a meghívásos közbeszerzési eljárás kiírásában egyértelmű és konkrét feltételként szerepelt, hogy a felmérés eredményeiről és összefüggéseiről minden egyes résztvevő országról külön írásos összefoglalót és prezentációt kell készíteni, plusz egy külön elemzést is, amely összeveti a friss adatokat a 2016-os és 2017-es kutatás eredményeivel, ezeknek semmi nyoma a project28 oldalán.

További részletek a hvg.hu oldalán.