BUX
41431

A bankok kamatpolitikája nem tetszik az embereknek

Az elmúlt egy évben, 2009 és 2010 első féléve között jelentősen, 77-ről 82 pontra ugrott a felnőtt lakosság elégedettsége a bankokkal, banki szolgáltatásokkal kapcsolatban - állapítja meg a GfK Hungária Retail Banking Monitor kutatása. Leginkább a banki ügyintézők teljesítménye vívta ki az ügyfelek elismerését, legkevésbé pedig a banki betét és hitelkamatokkal elégedettek a banki ügyfelek.

NAPI, 2010. augusztus 3. kedd, 11:52

Ez év első félévében a 15-69 éves lakosság 82 százaléka állt kapcsolatban legalább egy hazai pénzintézettel a GfK Hungária Retail Banking Monitor legfrissebb kutatásának eredményei alapján. Ez az arány ebben a korcsoportban 5,7 millió banki ügyfelet jelent.

A GfK Hungária felmérése szerint a banki ügyfelek elégedettsége egy év alatt jelentősen - százas skálán mérve - 77-ről 82 pontra emelkedett 2009. és 2010. első féléve között. Vagyis az ügyfelek nagy része elégedett jelenlegi bankja szolgáltatásaival, míg kevesebb, mint 2 százalékuk mondható egyértelműen elégedetlennek.

Az ügyfelek elsősorban a banki ügyintézők munkájával elégedettek: mind szakértelmük, mind segítőkészségük a lista élén szerepel. Emellett a pénzintézetek megbízhatóságára és a banki szolgáltatások fejlettségére is magas pontszámot adtak.

A fő elégedetlenségi faktort a bankok kamatpolitikája jelenti az ügyfelek számára. Mind a betétekre fizetett kamatokkal, mind a hitelkamatokkal kapcsolatos elégedettségi szint a lista legvégére került 59, illetve 57 ponttal.

Régi igazság Magyarországon, ahol a bankkártyás fizetés még mindig nem eléggé elterjedt a készpénz felvételi tranzakciókhoz viszonyítva, hogy egy ATM sosem lehet elég közel. Az elérhető bankautomaták számával való elégedettség sem éri el az átlagos banki elégedettségi szintet.

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest a legtöbb szolgáltatáselemmel való elégedettség közel azonos mértékben emelkedett. Ez alól csak a kamatokkal kapcsolatos elégedettség jelent kivételt - mondta Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A szakember szerint az a tény, hogy nem egy-két szolgáltatáselemmel kapcsolatos elégedettség növekedése okozta a bankokkal kapcsolatos általános elégedettség javulását, azt jelzi, hogy a válság kezdeti időszakához képest a pénzintézetek általános megítélése javult érezhető mértékben az elmúlt időszakban - tette hozzá.

Ahogy az elégedettség növekedett, úgy tűntek el az egyébként sem jelentős különbségek az egyes társadalmi csoportok véleménye között. A korábban beazonosítható elégedetlenkedők (például a fiatalok) körében nagyobb mértékű volt az elégedettség növekedése, így jelenleg szinte minden célcsoportban azonos a bankok megítélése.

Látható összefüggés talán csak a jövedelmi helyzettel kapcsolatban figyelhető meg. A magasabb jövedelműek még az átlagosnál is kedvezőbben nyilatkoztak a bankokról.