"A bankoknak nincs más választásuk, mint alkalmazkodni"

Bár jelentős a nyomás a banki profitokon a rendkívül alacsony kamatok miatt, így a pénzintézeteknek felül kell vizsgálniuk költségszerkezetüket és stratégiájukat, hosszú távon azonban a bankok is nyernek az alacsony kamatokkal felpörgetett gazdasági növekedésen Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint - írta az MTI.
Domokos László, 2017. november 23. csütörtök, 19:15
Fotó: Napi.hu

A bankok csak a forgalom növelésével tudják ellensúlyozni a haszonkulcs csökkenését. A lakossági hitelezés növekedése a következő 2-3 évben kétszámjegyű lehet, ami a bankoknak 7-8 százalékos sajáttőke-arányos megtérülést eredményezhet a normál banki műveletekből - mondta Patai a Reuters hírügynökségnek.

Az MNB eddigi intézkedései a nemzetgazdaság érdekeit szolgálták, ami egyben a bankszektor érdeke is. "A bankoknak el kell fogadniuk, hogy az MNB a vadász, a bankok pedig az antilopok. A vadászok nem hallgatják meg az antilopokat, mielőtt meghúzzák a ravaszt" - fogalmazott Patai, aki szerint a bankok az utóbbi években megtanulták, hogy nincs más választásuk, mint alkalmazkodni a körülményekhez.

A jegybank azzal számol, hogy a legfrissebb intézkedéseinek köszönhetően a bankok több és alacsonyabb fix kamatozású hitelt helyeznek majd ki. Magyarországon jelenleg a fix kamatozású hiteleket nagyobb prémiummal értékesítik, mint bárhol Európában - írta a Reuters.

Patai Mihály szerint azonban a kamatcsökkentésnek vannak korlátai, mivel Közép-Európa más országaihoz képest a magyar adósok hajlamosabbak a késedelmes fizetésre, ráadásul a magyarországi bankok által fizetett adók a legmagasabbak között vannak a térségben.

Számos külföldi tulajdonos geostratégiai okokból tartja fontosnak jelenlétét Magyarországon, és pozícióik megtartása érdekében nagy áldozatokra is hajlandóak, "nem számítok drámai változásra a következő évtizedben" - mondta a Magyar Bankszövetség vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2017.11.24 08:11

Mindenki tudja, hogy a kamatok és egyéb járulékok, stb. amit a bankok felszámolnak, nem elég ekkora profithoz. Mindenki azt gondol erről amit akar és biztosíthatok mindenkit, hogy még a legvadabb feltételezések is kevesek a valós helyzethez. Nem vagyok Kádár-hívő, Orbán-fan meg végképpen nem. De az ami ma Magyarországon ( most hagyjuk a többi országot ) zajlik, az többszörösen is halált érdemlő cselekedet a bankok és a politika részéről. Ennek az embernek az arca gyáva lelkületet takar, azonnal beköpne mindent, ha csak egy kemény kérdést tennének fel neki. Hol a pénz apukám??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.11.23 22:36

@RealMan: Biztosan azt kéne tenni, amit írsz, csak sajnos a törvényeink nem engedik. A bankok a gazdaság parazitáI, amit mások megtermelnek és új értéket hoznak létre, annak hasznát elviszik a hitelkamatokkal, miközben ők nem tesznek mást, mint a pénzüket fialtatják. Emellett a Háttérhatalom leghűségesebb helytartói.

"A bankoknak el kell fogadniuk, hogy az MNB a vadász, a bankok pedig az antilopok. A vadászok nem hallgatják meg az antilopokat, mielőtt meghúzzák a ravaszt"

Ez nettó hülyeség! A bankok élnek, mint hal a vízben, nem ellenfél nekik az MNB.

Ma a legjobb banknak lenni - persze komoly tőke kell hozzá - mert ha jól fut a szekér, nagyot kaszálnak és elteszik a lóvét, ha meg beüt a krach, tartják a markukat, hogy segítsék ki őket, hiszen a betétesek nem veszíthetik el a pénzüket.

Általában ki is segítik őket a kormányok, viszont ha egy termelő cég dől be, annak a szőrt is lehúzzák a hátáról(mármint a bankok!) és kikerülhetetlen adósságcsapdába taszítják.

Valahogy nincs ez így rendben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.11.23 20:31

Hogy vágnám ebbe a vigyorgó, uzsorás pofába azt a széket, amin éppen ülök. Csillogó rozsdamentes stabil lábak, fehér szép bőr felső, ezt biztosan kitörné néhány fogát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html