Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyrészt ekkor ellenőrzik a 2016-os banki hitelezési vállalások teljesülését, másrészt pedig a bankok ekkor tehetik meg a 2017-re vonatkozó hitelezési vállalásaikat.

Az MNB - elfogadva a bankok kérését - lehetővé tette, hogy a nemteljesítő kkv-hitelállomány törlesztései ne rontsák a hitelezési teljesítményt megragadó referenciamutatót. A jegybank már a 2016-os banki hitelezési teljesítményeket is ezzel a korrekcióval veszi figyelembe, illetve a jövőbeli vállalások megtétele és ellenőrzése is ezen törlesztések kiszűrésével történik.

Az MNB 2016 januárjában a kkv-szektor piaci hitelezésének helyreállítása és a tartós hitelezési fordulat elérése érdekében elindította a php-t, amelynek keretében bevezette a hitelezési aktivitáshoz kötött kamatcsere eszközt (hirs) és a preferenciális betételhelyezési lehetőséget. A program meghirdetésének a célja az volt, hogy a kkv-hitelállomány éves növekedése elérje az egészséges gazdasági növekedéshez szükséges 5-10 százalékos szintet, valamint hogy a hitelpiac a növekedési hitelprogram (nhp) fokozatos kivezetésével is zavartalanul működjön.

A php-ban való részvétellel a bankok számszerű hitelezési vállalást tettek 2016-2018 közötti évekre, amelyet az MNB évente, az adott évet követő február végén ellenőriz. A program 2016 első negyedévében tartott tenderein 17 kereskedelmi bank vett részt, amelyek összesen 780 milliárd forint értékben kötöttek hirs-ügyletet az MNB-vel. Ez a programban rögzített szabályoknak megfelelően évi 195 milliárd forintos kkv-hitelezési vállalást jelent az ügyletek fenntartásáig.

A bankok által tett számszerű hitelezési vállalás első ellenőrzése 2017 február végén lesz, amikor az MNB a standard banki adatszolgáltatások alapján visszaméri, hogy az egyes bankok milyen mértékben teljesítették 2016. január és december között egyéni vállalásukat. Az ellenőrzés eredményéről az MNB február végéig értesíti a bankokat és a közvéleményt. Amennyiben az adott bank hitelkihelyezése elérte a vállalt szint 50 százalékát, de nem érte el annak 100 százalékát, úgy a bank köteles visszafizetni az MNB-nek a hirs-ügyleten jogosulatlanul realizált jövedelemtartalom, illetve a preferenciális betét jogosulatlan kamattöbbletének jegybanki alapkamattal növelt értékét. Amennyiben az adott bank hitelkihelyezése nem érte el a vállalt szint 50 százalékát sem, úgy a bank a teljes jövedelemtartalmat és többletkamatot köteles visszafizetni az MNB számára, a jegybank pedig lezárja az adott hitelintézet hirs-ügyletét.

Ugyancsak február végéig van a php-ban résztvevő bankoknak lehetőségük arra, hogy megtegyék az idei hitelezési vállalásaikat. Technikailag ez azt jelenti, hogy amennyiben a bankok fenntartják jelenlegi hirs-állományukat, akkor 2017-ben is ugyanolyan mértékben kell növelniük kkv-hitelállományukat, mint 2016-ban. Amennyiben a bankok mérséklik hitelezési vállalásukat, akkor a hirs-ügyleteiket teljes mértékben vagy részlegesen lezárhatják 2017. február 28-i értéknappal. A 2017-es hitelezési vállalást az határozza meg, hogy a bank mekkora hirs-volument tart fenn február után.

A monetáris tanács (MT) elfogadta a bankok kérését a hitelezési teljesítményt számszerűsítő referenciamutató változtatásával kapcsolatban, aminek következtében - összhangban a jegybank portfóliótisztítási céljaival - a nemteljesítő kkv-hitelállomány törlesztései nem rontják a hitelezési referenciamutatót. A php-ban résztvevő hitelintézetek megfelelését már 2016-ra vonatkozóan is a nemteljesítő kkv-hitelállomány törlesztési volumeneinek korrekciójával állapítja meg az MNB, és a 2017-es vállalások megtétele és ellenőrzése is ezen törlesztések kiszűrése mellett történhet meg.