A bedőlő hitelektől fél a Raiffeisen

A Raiffesen Zentralbank Oesterreich AG első féléves eredmény-kimutatása a profit 57 százalékos visszaeséséről tanúskodik.
NAPI, 2009. szeptember 1. kedd, 13:06

A Raiffesen (RZB) adózás előtti eredménye 47 százalékkal, a nettó profit pedig 57 százalékkal múlta alul az előző év első félévében mértet. Az adózás előtti profit 463 millió euró lett, míg a nettó eredmény 168 millió eurót tett ki. A társaság közlése szerint a mutatókat a jelentősen megugró tartalékképzés rontotta le - a bedőlő hitelek fedezésére elkülönített tartalékok hatszorosára nőttek az előző év első félévében megképzett 200 millió eurónak, 1,27 milliárd euróra.

A bank magyar leánya nem auditált egyedi eredmény-kimutatása szerint 2,3 milliárd forintos adózás utáni eredménnyel zárta az első félévet. Ugyanakkor a Raiffeisen Csoport a jelentős, 36 milliárd forintos céltartalék-képzés miatt (2008. félévkor ez a szám 4,8 milliárd forint volt) 3,3 milliárd forintos veszteséggel zárta 2009. első félévét - a pénzintézet IFRS szerinti, konszolidált, nem auditált 2009. féléves jelentése alapján - derült ki a társaság honlapján közzétett adatokból.

A Raiffeisen Bank tőkehelyzete stabil, szavatoló tőkéje 2009. június végén 178,4 milliárd forint volt. A pénzintézet tőkeellátottsága megfelelő szintű, a félév végén 9,6 százalékos szinten alakult a tőke-megfelelési mutató, mely biztosítja, hogy a pénzintézet a továbbiakban is kezelje a válság okozta nehézségeket.

A céltartalék-képzés ilyen mértékű növekedését a kedvezőtlen globális és hazai gazdasági helyzet, valamint a bank jelentős fedezett és fedezetlen hitelállománya tette indokolttá - közölte a pénzintézet.

HOZZÁSZÓLÁSOK