A magyar átlagpolgárok 58 százaléka úgy gondolja, hogy egészséges életmódot folytat - derült ki a meglepő eredmény Generali Biztosító által végzett felmérésből. A dohányzóknak 41, a túlsúlyosak 39 százaléka állította magáról, hogy tesz azért, hogy egészséges életet éljen.
Már a kutatás többi adata azonban cáfolja ezt a tényt: a válaszadók kevesebb, mint negyede sportol, illetve végez testedzést rendszeresen. A férfiak 25, a nők 21 százaléka edz rendszeresen. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy épp a legaktívabb népesség, a 35-45 évesek körében a legalacsonyabb a mozgás iránti igény. A megkérdezettek több mint fele (56%) egyáltalán nem sportol, és csak 24 százalék véli úgy, hogy változtatna életmódján és többet sportolna, mozogna. A mozgást a többségnek legfeljebb az jelenti, hogy hetente egyszer friss levegőn sétál, gyalogol, ijesztő ugyanakkor, hogy a válaszadók 9 százaléka még ezt sem teszi meg.
A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar átlagpolgár nincs tisztában a kockázati faktorokkal: a válaszadók csak egyharmada ítélte magát túlsúlyosnak, ezzel szemben a KSH 2009-es egészségfelmérése szerint a 15 év feletti lakosság 53,7 százalékának a kívánatosnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott.
A válaszadók több mint harmada dohányzik. A megkérdezett férfiak 45, a nőknek 32 százaléka hódol ennek a szenvedélynek. Aggasztó, hogy a fiatal, szülés előtt álló hölgyek esetében lényegében nem mutatható ki különbség a dohányzási szokásokban. A KSH már idézett adatai szerint a 15 évnél idősebb lakosság 31,4 százaléka napi rendszerességgel dohányzik - ezzel Magyarország az EU országai között az ötödik legrosszabb arányt tudhatja magáénak. Hazánkban átlagosan 19 percenként hal meg valaki a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek következtében, és a dohányosok átlagosan 10 évvel rövidebb ideig élnek nemdohányzó társaiknál.
A fenti kutatásból is látszik, hogy a magyar polgárok az egészségtudatos magatartás fontosságát elismerik ugyan, de férfiak 28, a nők 42 százaléka úgy gondolja, hogy semmit nem változtatna annak érdekében, hogy egészségesebben éljen. Az indokok között, ami távol tartja a magyar polgárt az egészséges életmódtól a legtöbben az időhiányt és a kedvezőtlen anyagi helyzetet jelölték meg. Azok, akik változtatnának életvitelükön, elsősorban többet sportolnának, stressz-mentesen élnének, kipihennék magukat és diétáznának.
A Generali biztosítót a kutatás eredményei megerősítették abban, hogy a szemléletformálás mellett fontos az egészséges életmód ösztönzése az egészség- és balesetbiztosítások eszközeivel is. A biztosítótársaság úgy gondolkodik: a veszélyközösség azon tagjai, akik maguk is tesznek azért, hogy egészségesen éljenek, kisebb egészségügyi kockázatot - s költséget - jelentenek számára, ezt pedig ésszerű az általuk fizetett díjakban is érvényesíteni - hangsúlyozza Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának vezetője. Ennek nyomán a társaság a közelmúltban megújította TestŐr egészség- és baleset-biztosítását. A biztosító a nem dohányzó ügyfeleknek akár 50 százalékos díjkedvezményt biztosít, de kedvezményes tarifát kapnak az alkalmi dohányosok is. Díj visszafizetéssel is jutalmazza a biztosító az egészségeseket: azok, akik 10, 20 vagy 30 éven át fizetik az élet- egészség- és balesetbiztosítást, de ez idő alatt nem történik "káresemény", a futamidő végén 2-6 évnyi díjat visszakapnak.

 

 

 

Mit változtatna, hogy egészségesebben éljen?
Válaszszázalék
Semmit35
Többet sportolna, mozogna24
Stressz-mentesen, kevesbb idegességgel élne22
Lefogyna11
Kialudná, kipihenné magát10
Javítana az étkezésen (rendszeresség, minőség)8
Leszokna káros szenvedélyekről1
Nem tudja/nincs válasz15
Forrás: Generali