Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A válság egyik nyertes szektora lehet a befektetési vállalkozásoké. A koronavírus-járvány idején megugró tőzsdei forgalmon ugyanis ez a szektor szépen kereshetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikái szerint. Az első három hónapban a brókercégek nettó nyeresége csaknem 4,5 milliárd forint volt, ami a kétszerese a tavalyi első negyedévinek. Valamelyest árnyalhatta ugyan a képet, hogy kikerült a statisztikából tavaly óta két cég is, köztük a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató, amelynek ügyfélállományát tavaly ősszel átvette a Takarék csoport. A Magyar Posta és a Takarék csoport egykori közös cége ugyanis veszteséges volt.

Több mint tízszeres forgalom

Ezt leszámítva is pompásak az első negyedéves adatok. A befektetési vállalkozások fő tevékenységéből, a befektetési szolgáltatásokból származó eredménye meghaladta a 9,1 milliárd forintot, ami a másfélszerese a tavalyinak. A piaci szereplőknél durván megugrott a forgalom. A befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei a tavalyi több mint hatszorosára ugrottak, megközelítették a 90 milliárd forintot. A ráfordítások ennél is nagyobb mértékben emelkedtek, a 2019-es első negyedévi majdnem tízszeresére, 80,5 milliárd forintra nőttek. A gigantikus növekedés hátterében a kereskedési tevékenység felpörgése állt, a kereskedelmi tevékenység bevétele az első három hónapban a tavalyi 12-szerese, csaknem 80 milliárd forint lett, a ráfordítások pedig a múlt évhez képest a 16-szorosára nőttek, majdnem 76 milliárd forintot tettek ki. Gyakorlatilag három hónap alatt akkora forgalmat bonyolított le a szektor az idén, mint tavaly az egész év alatt.

Nem csupán a részvények és más értékpapírok eladásán és vételén nyertek sokat a brókercégek, az értékpapírszámlák vezetéséből is több bevételük volt, mint 2019-ben. A bizományosi tevékenység bevétele a másfélszeresére nőtt tavaly óta, és meghaladta a 7 milliárd forintot. Ennek a tevékenységnek a ráfordításai ugyanakkor csak 28 százalékkal nőttek, 4,3 milliárd forintra. Az MNB korábbi statisztikáiból kiderült: az első negyedévben a háztartások alaposan átrendezték az értékpapírszámláikat. Januárban és februárban jól fogytak a lakossági állampapírok, márciusban viszont már a részvényekre ugrottak rá a kisbefektetők, különösen az olcsó OTP-papírok voltak kelendőek.

A tőkehelyzetről nincs adat

Arról, hogy a befektetők pénze biztonságban van-e a válságban a brókercégeknél, egyelőre hiányosak az adatok. Az MNB a koronavírus-járvány miatt ugyanis haladékot adott a piaci szereplőknek arra, hogy a tőkemegfelelésükre vonatkozó adatokat beküldjék. "A COVID-19 miatti veszélyhelyzettel összefüggésben, kitolódott az adatszolgáltatók jelentési kötelezettségének határideje. Mivel az adatokat a befektetési vállalkozásoknak csak egy része küldte be eddig, ezért az első negyedévre vonatkozó adatok publikálására a második negyedévi adatokkal együtt kerül sor" - közölte az MNB.

A részeredmények alapján azonban nincs ok az aggodalomra. A befektetési vállalkozások akkor is nyernek, ha esik a tőzsde, a lényeg az, hogy sok megbízást adjanak az ügyfelek. A mérlegfőösszegük márciusban 351 milliárd forintos történelmi csúcson járt, a szektor saját tőkéje 30 százalékkal nőtt egy év alatt, és megközelítette a 34,5 milliárd forintot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!