A budapesti szuperkórház fenyegetheti a gyógyvizet?

Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a sorsuk azoknak a fokozottan védett területen található gyógy- és keserűvízforrásoknak, amelyek Budapesten épp ott fakadnak, ahová úgy tűnik, a kormányzat az új dél-budai centrumkórházat is tervezi - írta a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2016. november 16. szerda, 08:20
Fotó: Napi.hu

Bár már több mint egy hónapja szó van arról, hogy Dobogón épül az új dél-budai szuperkórház, nem érkezett hozzánk hivatalos megkeresés - mondta Palik Tibor, a keserűvizet kitermelő és forgalmazó Medaqua Kft. cégvezetője a lapnak. A kormány részéről senki sem tárgyalt velük arról, hogy a beruházás érinti-e egyáltalán a Hunyadi János gyógyvizet és a Ferenc József keserűvizet adó kutakat, és ha igen, hogyan.

A kutak körüli területet fokozottan védettnek minősítette a vízügyi hatóság, és ezt olyan komolyan veszik, hogy még kapálni sem szabad. Előfordult ugyanis, hogy az erős esőzés miatt körülbelül száz méter hosszan úgy akarták elvezetni a vizet, hogy egy árkot kapáltak. Emiatt azonban 150 ezer forintra bírságolta őket a hatóság. Még kaszálni is csak akkor szabad, ha erre engedélyt adnak - mondta Palik.

A körbekerített, belső védőterület Palik Tibor elmondása szerint a Hunya­di-telep esetében körülbelül negyven, míg a Ferenc-telep esetében körülbelül harminc hektár. Úgy véli, a két elke­rített területen kívül lehet elég hely a kórháznak, az ugyanis nem fokozottan védett terület, de kérdéses, hogy a vízügyi hatóság mit reagál erre. Azt ugyanis nem tudni, hogy milyen a vízáramlás a föld alatt - olvasható a Magyar Nemzetben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2016.11.16 10:14

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.11.16 09:28

Nyugi a mindentudó gázszerelő ezt is megoldja. A csapból is gyógyvíz folyik majd :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html