A CIB-tulaj eladta ukrajnai bankját - A magyar leányt erősítik

Eladta ukrajnai leánybankját, a Praevex Bankot az Intesa SanPaolo. A vezető olasz pénzintézet ugyanakkor megerősítette, hogy tovább erősítik a magyar CIB Bankot és Brazíliában, Törökországban, Katarban és Indonéziában is terjeszkednek.
Szakonyi Péter, 2014. június 23. hétfő, 15:26
Fotó: Napi.hu

Egy helyi befektető csoport vásárolta meg az Intesa SanPaolo Bank  (ISP) ukrajnai leánybankját. A megkötött üzlet viszont csak az Ukrán Nemzeti Bank engedélyét követően válik véglegessé. A Pravex Bank eladása nem jelent kiadós veszteséget az ISP-nek, hiszen ennek piaci részesedése kicsi. Az ott működő 100 kereskedelmi bank együttes fiókszáma meghaladja a 10 ezret - ebből a Pravex hálózata mindössze 260-at tesz ki.

Az Intesa SanPaolo 40 országban működtet képviseletet. Az első kelet-európai leánybank éppen a CIB bank volt, ahol az 1980-as években vett részesedést. A térségben a legjelentősebb fiókhálózattal az eladás alatt álló ukrajnai Pravex Bank rendelkezik, ezt követi a horvátországi 202 fiókkal, a szerb 192 fiókkal. A legkisebb az albán leányban, amely 32 tagból álló hálózattal működik
Az ISP ügyfeleinek száma 19,5 millió - ebből 11,1 millió olaszországi lakos. A csoport összesen 6134 fiókban szolgálja ki az ügyfeleket - ebből 4680 Olaszországban működik.

A legnagyobb olasz bankcsoport  tovább erősíti jelenlétét Kelet-Közép-Európában és a tengerentúlon is - mondta el Ignacio Jaquotot, a nemzetközi ISP nemzetközi divíziójának vezetője. Ennek jegyében hamarosan Brazíliában, Törökországban, Katarban és Indonéziában is megjelennek - ezekben az országonban elsőként a vállalati üzletágat vezetik be. Jaquotot az elmúlt hét végén Torinóban tartott sajtóbeszélgetésen megerősítette: az ISP kitart magyarországi befektetése, a CIB Bank mellett és tovább erősíti ennek pozícióit. Az olasz pénzintézet által elfogadott, 2017-ig terjedő startégiai terv összhangban van a magyar leánybank  tavaly összel elfogadott terveivel: ennek értelmében növelik a CIB bank aktivitását és a szolgáltatásainak minőségét is.

A magyar pénzintézet nem kíván árháborúba bocsátkozni a versenytársakkal - húzta alá Jaquotot - e helyett inkább a szolgáltatások minőségével kívánnak előnyre szert tenni. A Napi.hu kérdésére a nemzetközi részleg vezetője elmondta: egyelőre nem terveznek magyarországi bankfelvásárlást, mert a CIB Bank hálózata és ügyfélköre lehetővé teszi a hatékony működést. A olasz bankcsoport egyes országokban partnerek bevonásával igyekszik bővülni - így tettek például Romániában is, ahol a helyi posta hálózatát bekapcsolva növelték piaci jelenlétüket.

Az ISP - a magyar CIB-hez hasonlóan - jól teljesített az idei első negyedévben. A bankcsoport  trendfordulót jelentő 503 millió eurós működési eredményt ért el - az előző hat negyedév veszteségével szemben. A profit 80 százalékát az olasz anyabank, 20 százalékát pedig a nemzetközi leánybankok teljesítették.

HOZZÁSZÓLÁSOK