BUX

A CIB Bank is elszámolt a devizahitelekkel

A CIB Bank mind az élő, mind a lezárt devizahitelek esetében teljesítette az elszámolást, a CIB Lízingnél és a CIB Ingatlanlízingnél az elszámolás folyamatban van; a leveleket április második felében küldik ki - közölte a CIB az MTI kérdésére.

MTI-Eco, 2015. április 1. szerda, 18:02

A tájékoztatás szerint a banki élő és a lezárt hitelek esetében a jóváírás 24,7 milliárd forint. A CIB Csoport elszámolással érintett társaságai - a CIB Bank, a CIB Lízing és a CIB Ingatlanlízing - április második felében küldik meg az elszámolásról szóló tájékoztatást az érintetteknek. Összesen mintegy 200 ezer levelet küldenek majd ki, ebből 71 ezer a banki, csaknem 300 ingatlanlízinges és közel 129 ezer lízinges - áll a CIB írásos válaszában.

A CIB felhívta a figyelmet, hogy ha még élő hitelről vagy lízingről van szó, az ügyfél fennálló tartozása csökken az elszámolás során visszajáró összeggel, tehát átutalás vagy készpénz kifizetés nem történik. Ha már lezárt hitel- vagy lízingszerződésről van szó, akkor az érintett ügyfél jóváírással/átutalással, illetve pénztári kifizetéssel, készpénzben kaphatja meg a neki járó összeget. Ha a kölcsön az elszámolás miatt szűnik meg, és ezen felül az ügyfelet pénz illeti meg, szintén jóváírással/utalással vagy készpénzben kaphatja meg a pénzt.

Ha az ügyfélnek a CIB Banknál van bankszámlája, és az elszámolással érintett hitele is ott van, illetve volt, akkor erre a számlára kell jóváírni a visszajáró összeget. Ezeket a jóváírásokat a CIB Bank teljesítette. Azoknak, akiknek több számlája is van a banknál, arra írták jóvá a pénzt, amelynek kondíciói az ügyfél számára kedvezőbbek - közölte a CIB. Ha az ügyfélnek nincs számlája a banknál, akkor a kifizetés módjára vonatkozóan nyilatkozatot kell tennie a bankfiókban, személyesen.

Ha az ügyfélnek a CIB Lízingnél vagy a CIB Ingatlanlízingnél van elszámolással érintett szerződése, és van kifizetendő fogyasztói követelés, akkor abban az esetben is nyilatkoznia kell a kifizetés módjáról, ha egyébként a CIB Banknál van bankszámlája. A pénzügyi teljesítésre ezekben az esetekben az elszámolásról szóló tájékoztatás kiküldése után kerül majd sor - hangsúlyozta a CIB.

A bank emlékeztet arra, hogy a pénzügyi intézményeknek - az ügyfél kérésére - a kedvezményes végtörlesztőkkel is el kell számolniuk. Ők - tízezer forintos díj ellenében - 2015. március 1-31. között kérhettek elszámolást, az erre vonatkozó tájékoztatást pedig a bankoknak 2015. november 30-ig kell megküldeni. A tízezer forintos díjat azoknak nem kell megfizetniük, akik hitelük végtörlesztéséhez forintalapú kölcsönt vettek fel.

A CIB-hez március 22-ig közel 3900 ilyen kérelmet nyújtottak be, ami azt jelenti, hogy a jogosultak negyede élt ezzel a lehetőséggel.