A CIB már nem az első bank, amely bejelenti a céltartalék képzését. Az MKB Bank Zrt. szintén hétfőn jelentette be, hogy az árfolyamrés alkalmazásának semmissége miatt 2014 első félévére 5,1 milliárd forint céltartalékot képzett az ügyfelekkel történő elszámolás fedezetére. Az FHB július elején közölte: az előzetes becslések alapján az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében az FHB-csoportnak várhatóan mintegy 4,5 milliárd forint visszatérítési kötelezettsége keletkezik, amelyre a csoport a második negyedévben céltartalékot képzett.

A CIB hétfői közleménye szerint az Országgyűlés által 2014. július 4-én elfogadott, a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvény alapján a bank "jelentős veszteséget fog realizálni". A törvényben meghatározott intézkedések miatt a CIB Bank Zrt. 2014. első félévében 20 milliárd forint céltartalékot képez a fogyasztói devizakölcsönökkel kapcsolatos árfolyamrés korrigálására.

A CIB Bank Zrt. közölte azt is: a törvény biztosította lehetőséggel élve bíróság előtt szeretné bizonyítani, hogy a fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatos kondíció módosításai tisztességesek voltak. A lakossági kölcsönökre vonatkozó kondíciók, díjak módosításából eredően felmerülő, lehetséges ügyfélkompenzációra szolgáló összeg pillanatnyilag még nem ismert - fűzi hozzá a pénzintézet.

A CIB a közlemény szerint minden létező jogérvényesítési lehetőséget megvizsgál annak érdekében, hogy bizonyítani tudja: a fogyasztói kölcsönszerződéssel kapcsolatos eljárása mindvégig tisztességes, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő volt.

A közlemény kitér arra, hogy "egy várhatóan 2014 második felében elfogadásra kerülő" törvény értelmében további költségek merülhetnek fel a devizakölcsönök forintosításával kapcsolatban, de ennek mértékét jelenleg szintén nem lehet megállapítani. A CIB Bank továbbra is elkötelezett tőkepiaci szereplő - szögezik le a közleményben.